Connect with us

Нюзрум

Извънредна среща в НС: Асен клекна пред ГЕРБ и ДПС, Атанасова разкри какво се споразумяха

Published

on

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев и министърът на финансите и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев дават изявление в Народното събрание (НС).

„Имахме много интензивни разговори, в които участва Асен Василев“, това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„От своя страна ние и колегите от ДПС поставихме няколко условия – в сряда двете парламентарни групи ще участват в кворума на НС и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има“, поясни Атанасова, визирайки вота на недоверие към кабинета „Денков“, който ще се гласува тогава, тъй като днес не бе събран кворум.

Тя заяви и условията: Първата тема – дерогация на „Лукойл“, втора тема Закон за държавния бюджет и трета тема – Демонстрация на евроатлантическото мнозинство.

„Получихме гаранции от колегите, от ПП-ДБ, в лицето на г-н Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН)“, заяви Атанасова.

По темата с дерогацията, Атанасова каза, че тя ще бъде отменена в две стъпки – първата стъпка от 1 януари спиране на квотите за износ, а втората от 2 март окончателна отмяна на дерогацията.

За този преходен период са се съгласили единствено и само за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина.

„По отношение на Закона за държавния бюджет – намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Теменужка Петкова заяви, че от ГЕРБ са имали множество бележки, по отношение на представения проект за бюджет 2024 г. „След проведена среща в НС с министър Василев, в рамките на един експертен диалог, ние представихме своите притеснения и своите претенции към предложената бюджетна рамка“, допълни тя.

По думите й са провели много конструктивни разговори с министър Василев и са успели да постигнат споразумение по отношение параметрите на бюджета. „Към днешна дата мога да кажа, че по темата бюджет ние сме постигнали съгласие“, категорична бе Петкова.

Министър Асен Василев благодари на Цонев и Петкова за разговорите. Има една основна промяна в бюджета, която е свързана с това, че отпада вноската от Газпром, като не е 00% сигурно, че ще бъде реализирана от приходната част.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени