Connect with us

Нюзрум

Русия печели милиарди със схема през България, Денков знаел всичко

Published

on

Притежаваната от „Лукойл“ рафинерия „Нефтохим“ заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави-членки с продукти, произведени от руски петрол. Кремъл е спечелил около 1 милиард евро от европейската дерогация, която позволи на България да продължи да внася руски петрол.

Това става ясно от съвместен анализ, изготвен от „Глобъл Уитнес“ (Global Witness), базирания в София Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, цитиран от сайта „Политико“ (Politico) и журналиста Виктор Джак.

Според цитирания от „Политико“ доклад, като се възползва от дерогацията – т.е. европейското изключени от санкциите срещу Русия заради водената от нея война срещу Украйна, бургаската рафинерия е натрупала солидни печалби. Анализаторите посочват, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън Европейския съюз.

Според доклада обаче, продукцията след това се претоварва от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и дори в Съединените щати.

„Текущата граница на цените на петрола, определена на 60 долара за барел, е нарушена. Руският петрол Уралс (Urals) се търгува на около 75 долара за барел“, се казва в публикацията, според която руският износ продължава да расте и достига „рекордните“ 3,72 млн. барела на ден в началото на октомври.

„Приблизително 20-25% от европейския внос на суров петрол и рафинирани продукти все още е с руски произход, често непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия“, коментират изследователите.

През декември миналата година, Европейската комисия позволи на България дерогация от санкциите срещу Русия и според нея, страната ни може да купува суров руски петрол до края на 2024 г. Целта е българските граждани да не пострадат от недостига му. Дерогацията не предвижда рафинерията на „Лукойл“ край Бургас да обработва горивото и да го продава зад граница с цел печалба. Българските власти обаче се възползвали от вратичките и позволили милиони барели руски петрол да достигнат до нефтокомбината. След това „Лукойл“ го изнасяла като рафинирани горива навън. Продуктът достигал и страни членки на ЕС.

Само в периода от март до юли 2023 г. рафинерията изнесла близо 3 милиона барела горива, чийто произход най-вероятно е руски, се твърди в разследването.

Според изследователите, за първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона руски суров петрол. „Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 млрд. евро като преки данъци – сума достатъчна за управлението на наемническата група „Вагнер“ за година“, става ясно от публикацията.

Денков: Известна ние е голяма част от описаната схема за заобикаляне на санкциите от „Лукойл“

От правна гледна точка, това не нарушава санкциите, твърдят експерти, цитирани от „Политико“. Вратичките, от които може да се възползва „Лукойл“, са създадени от неяснотите в европейските правила, включително за това какво се счита за търговия, какви горива може да изнася България и дали може да ги съхранява, както и как Комисията събира данни.

Страни от ЕС призовават Брюксел да действа и да затвори тези вратички. Според трима дипломати, Комисията трябва да преразгледа опцията за дерогация за България преди приемането на 12-и пакет санкции срещу Русия, което се очаква през следващите дни.

„Ако целта на дерогацията е била да се помогне на обикновените българи да оцелеят, значи сме се провалили“, заявява един от дипломатите.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени