Connect with us

Нюзрум

Този доклад взриви ефира! Делян Добрев се оказа прав: Със скъп бензин сме финансирали войната на Путин

Published

on

Дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за „Лукойл“. Това заяви пред БНТ Мартин Владимиров – енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

„Дерогацията не е понижила цените на горивата у нас. Те се запазват на близки до средноевропейски цени, въпреки че са една идея по-ниски – около 5%. Със сигурност не са над 20% по-ниски, както трябва да бъдат , ако се вземат предвид производствените разходи на рафинерията в Бургас, която произвежда горива при цена на суровия нефт от 60-70 долара за барел. При средни цена на пазара около 90 долара“, подчерта експертът.

„Редица правителства вече, откакто влезе дерогацията в сила, помагат за това „Лукойл“ да генерира свръхпечалба, която се изчислява общо от март 2022 година около 3 млрд. долара. Току що публикувахме разследване, направено от Центъра за изследване на демокрацията, международната организация „Global witness“ и финландски център за енергийни проучвания – само за тази година от март до юли „Лукойл“ е генерирал допълнително 1 млрд. евро – както заради потреблението у нас на руски суровт нефт, така и заради износа на финални горива за страни от целия свят. Това противоречи на дерогацията, която не позволява износ на горива за други страни, освен за Украйна. Дерогацията не е дадена на „Лукойл“ за да прави свръхпечалба, както се получава, а за да гарантира доставките само на българските потребители“, обобщи експертът.

През пролетта на 2022 година кабинетът „Петков“ обяви, че активно преговаря с „Лукойл“ какво ще се случи, ако бъде спрян суровия петрол от Русия. Премиерът Асен Василев дори заплаши Брюксел с вето срещу санкциите на ЕС срещу Русия, ако „Лукойл“ не може да се възползва от дерогация и по-дълъг период на разрешение да продължи да внася от Русия.

„Технологично „Лукойл“ може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване на Бургас и проблеми за околната среда. В момента взимаме газ по южния газов коридор. „Булгаргаз“ имат договорени танкери до края на юли. След това влиза общоевропейската покупка от Съединените щати – 50 млрд. куб. метра газ“, твърдеше Василев.

Докладът е публикуван на страницата на Центъра за изследване на демокрацията.

“България е била типичен пример за неефективността на настоящите санкции. Дерогацията от ембаргото на ЕС осигури „Лукойл“ огромна свръхпечалба, оценена на около 3 милиарда долара от старта на руската инвазия, благодарение на голямата отстъпка, която компанията получава за руския суров петролен внос (около $20 за барел)”, се казва в доклада.

Най-четени