Connect with us

Нюзрум

„Майката“ на Киро смълча Терзиев и компания с тези думи за Бойко Борисов

Published

on

„Софиянци се отърваха с лека уплаха, тъй като един крайноляв кмет не бе добро решение и именно затова Терзиев не само че няма да има своите 100 дни, той няма да има и 100 часа. Причината е, че е избран с много малка разлика, а гласоподавателите му не го подкрепиха с цялото си сърце и душа. В подобна ситуация той трябва да направи някакви наистина големи чудеса, за да стане любимият кмет. Определено няма да му е лесно, защото няма мнозинство, а ако иска да има, ще трябва да предаде партньорите си от „Спаси София“.

Това заяви пред „24 часа“ бившият пиар на „Промяната“ Диана Дамянова.

„Аз нямам съмнение, че той е свестен човек, макар че не го познавам, но все пак Терзиев не премина през някакви процедури за одобрение, той бе поставен и това предизвика доста сериозен срив в общността на ПП-ДБ, а вероятно и на „Спаси София“. Затова сега въпросът е как ще се управлява без мнозинство. Ако ще се образуват мнозинства на база на някакви временни интереси, тогава „обръчите“ на ГЕРБ от общината ще си останат. Въобще Терзиев тепърва ще трябва да се доказва не само пред чужди, а и пред свои“, смята тя.

Според Дамянова Терзиев ще трябва много да се доказва, за да може да се говори за евентуална политическа кариера.

Истината е, че Борисов даде изборите в София на ПП-ДБ, смята тя.

„Да, привържениците му не го послушаха, отказвайки да изберат Антон Хекимян, но все пак той мобилизира известно количество хора, за да може да се стопи разликата между Терзиев и Григорова. Спомняте си, че в един момент тя имаше леко предимство. От тази гледна точка Бойко Борисов направи своето. Тъй като следя изявите му от много време, знам, че той даром не дава подкрепа и рано или късно ще поиска своето. То може да е на местно ниво в София, което ще взриви общинския съвет, защото ако той пожелае легитимно представителство, това ще създаде огромен проблем със „Спаси София“. Затова прогнозата ми е, че ще поиска „заплащането“ да стане на национално ниво и вероятно ще го получи“, смята тя.

„Бойко Борисов е мъдър политик – добър в шахмата и знае, че правителството няма алтернатива. Самият той е принуден от външни обстоятелства да е в тази коалиция и ще извлече достатъчно от нея, без да я събори. Догодина обаче ситуацията ще е друга. Тогава ще има по-голяма яснота около войната в Украйна, вероятно ще намалее напрежението в Израел и тогава Бойко Борисов легитимно ще вземе властта чрез своя премиер. Затова смятам, че той ще отиде на избори, когато може да ги спечели, а сега бавно задушава в прегръдката си ПП-ДБ“.

За Григорова, Дамянова смята, че се задава „социален феномен, провокиран от факта, че над 50% от българското население живее в изключително трудни условия – в истинска бедност“.

„Така се развиха нещата у нас през последните 20 години, че сме първи в списъка с работещите бедни – с хора, които работят, но не могат да осигурят елементарната си прехрана и не виждат помощ отникъде. Ако се появи някой като Ваня Григорова, оглавявайки силен ляв блок, това ново формирование е обречено да спечели следващите избори. За мен лично, като десен човек, това ще е много зле, защото не знам дали страната е готова да иде в толкова лява посока. От друга страна, когато има такъв огромен процент непредставено и незащитено население, рано или късно се ражда лицето, което да изрази исканията му. Това обикновено се прави в кресчендо, в нарушение на езикови и етични норми и овладява хорския гняв. Усещането ми е, че тази дама ще направи именно това. Като доктор на историческите науки мисля, че Корнелия Нинова и Костадин Костадинов не успяха да овладеят този социален гняв и сега се появява човек, който по всичко личи, че ще създаде силен ляв блок. Не познавам Григорова, но тя ще сгреши, ако се опита да овладее БСП или друга формация. В момента социалният гняв е толкова голям, че може да стане доминантен на едни следващи избори. За съжаление, България не е готова за ляво управление, левите сили също не са готови, а Ваня Григорова е лява до степен, в която трудно може да се преговаря с човек с такова левичарство. В този смисъл допускам, че в един момент тя просто ще погълне „Възраждане“, а вероятно и БСП. Възможно е и да претърпи някаква промяна във възгледите си“, прогнозира тя.

Най-четени