Connect with us

Нюзрум

Пенсионерите ликуват! Бивш вицепремиер обяви как пенсиите ще стават все по-големи

Published

on

Процентите за увеличение на пенсиите отразяват инфлацията и повишаването на парите на пенсионерите през 2024 г. е гарантирано. Това стана ясно от думите на бившия вицепремиер и социален министър Лидия Шулева.

По закон пенсиите се увеличават по Швейцарското правило, което представлява 50% от инфлацията и 50% от средния осигурителен доход, обясни тя и добави, че коледните добавки са традиция и са в помощ на хората с ниски доходи.

„Разбирам желанието за по-голяма събираемост на задълженията към бюджета, но няма обществена подкрепа за идеята „бонус срещу донос”.

Трябва да минат години, да завършат делата и тогава човекът, подал сигнала за данъчни нарушения, да си получи бонуса“, разкри Лидия Шулева по повод предложението на финансовия министър Асен Василев.

За идеята гражданските договори да преминат в трудови, тя обясни, че стремежът е гражданските договори, които имат характер на трудови договори, да станат трудови.

„Би трябвало да се преобразуват в трудови, защото оставайки като граждански, хората са в неблагоприятна ситуация, не могат да черпят правата на трудовите договори – не могат да ползват болнични, обезщетения за безработица.

Нужен е текст, който да преобразува тези договори, но по определена дефиниция“, уточни Шулева пред Нова Нюз.

За настояването на ресторантьорите да се запази намалената ставка на ДДС от 9% Шулева обясни, че тези мерки са били валидни за времето на пандемията от коронавирус. „Оборотите на ресторантьорите надминаха предпандемичната обстановка“, каза тя.

Най-четени