Connect with us

Нюзрум

Горещи разкрития за машините и гласуването! Знаково лице изплю камъчето

Published

on

Преди всички избори винаги всичко е било готово по един и същи начин. От гледна точка на машините не е имало никакъв проблем. Това заяви проф. Иван Тодоров – акционер в „Сиела“ – фирмата, отговаряща за доставката и поддръжката на машините за гласуване тази сутрин в ефира на БНТ.

По думите му, от гледна точка на машините, никога не е имало никакъв проблем, но напоследък се създават все повече проблеми пред машинното гласуване. И обясни как работят всъщност машините:

„Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали на БНБ не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана и на предишните избори през април, когато отново казахме, че не може, и не трябва, че това поврежда машините, и на тези избори отново същото. Въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм.?!“, недоумява експертът.

През октомври 2022-ра заради проблеми с печата, само две машини са излезли от строя.

През април 2023-ра заради проблеми с печата, 67 машини излизат от строя. И това ще нарастне експотенциално. Това е държавно имущество за много милиони и чрез тези нестандартни ролки се поврежда и поврежда непрекъснато.

Не знам какво имат тези хора в главата, за да поръчват постоянно нестандартна хартия. И какво стана един ден преди изборите – събира се ЦИК и преди още да е дошло писмото за съгласуване и съответствие между Министерство на електронното управление и другите две ведомства, те казват „Отменяме машинното гласуване“ с мотиви… че не е дошло писмо, а срока изтича в 17:00 ч. на следващия ден. Върховният административен съд затова и много добре реагира с думите, че изобщо не се занимава с нещата, които ДАНС е установил.

Именно заради това несъответствие машините все по често се повреждат. Това е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК, категоричен е проф. Тодоров.

„Това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин или обратното, същото е и с машините, които така все повече ще се повреждат. И това, съчетано с факта, че от ЦИК взимат решение без изобщо да имат информация, ми говори, че това е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК“.

Освен това резултата от липсата на машинно гласуване са над 520 000 невалидни бюлетини, което значи, че всеки от тези 520 000 човека, в една голяма степен, е лишен от право на глас. Това е страхотно безобразие!

По наши лични изчисления – от 3 до 5 % от гласовете при немашинно гласуване се манипулират.

И имайте предвид и друго, когато се казва, че в Европа няма машинно гласуване – напротив, има, и не само в Брюксел. Има и за кмет на Лондон, а също и в някои области на Италия, на Портогалия, тепърва се готвят още държави за машинно гласуване. Сингапур, която е най-развитата държава в света, прави машинно гласуване. Щатите също са с машинно гласуване. 

Continue Reading
Advertisement

Най-четени