Connect with us

Нюзрум

Бивш социален министър разплака народа с мрачна прогноза

Published

on

Догодина много пенсионери ще са под линията на бедност, предупреди бившият социален министър Христина Христова про Нова нюз.

„Линията на бедност за 2024 г. нараства с около 4%, става 526 лева, а 523 лева е минималната пенсия, така догодина много пенсионери ще са под линията на бедност, трябва да им се доплаща от системата за социално подпомагане“, разясни Христова.

По думите й представата за бедността и индексацията на линията е покривала инфлацията през последните 6 години и това е правилната посока.

„У нас късно бе определена линия на бедност – чак през 2006 г. преди влизането ни в ЕС. През 2019 г. вече почиваше върху ръста на малката потребителска кошница, но тогава икономистите казаха, че това не може да е показател и така се разшири до голяма – 500 стоки, през 2021 г. Държавата слага за основа 30% от линията на бедност, защото казва, че не може да я покрие в целия ѝ размер. Колкото нараства тя, толкова ще нараства и покритата от държавата сума. За 2023 г. точно това се случи“, посочи бившият социален министър.

Христова припомни, че линията на бедност е монетарен израз на идентифицирането на бедните в обществото.

„На нейна основа мина тихомълком една реформа – помощите се базират изцяло на нея, а досега беше на гарантирания минимален доход. Очевидно изживяхме много висока инфлация, която много се отрази на живота и бизнеса. Тенденцията обаче е към намаляване“, смята Христова.

Тя направи разбор на увеличението на линията на бедност за 6 години назад. Ако от 2019г. до 2021г. е имало тенденция на задържане на този показател на нива от около 360лв. на месец, то от 2022г. той расте последователно с 11, 18 и 44% до 526 лв. за 2024г.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени