Connect with us

Нюзрум

Ефирът гръмна, политолог побесня: Това е скандално, реагирайте!

Published

on

Партиите са тези, които гарантират прозрачността на изборите и доверието в него, и те трябва да поемат отговорността си за това, а не да прехвърлят всичките си проблеми – липсата на лидерство, на идеи, на местни политики, на визия и посока, върху Изборния кодекс.

Това каза политологът Христо Панчугов в ефира на „Фокус“. 

По думите му скандалът с машините със сигурност е повлиял върху резултатите от днешния вот.“ Той беше използван за мобилизация и от двете страни в тази битка. Това няма как да не се отрази върху общото доверие в избирателния процес. Избирателната активност, която ще видим, ще е доста по-ниска от очакваното и от необходимото, за да може истински да се реши управлението“, заяви политологът.  

„Истинският проблем според него е, че се създава недоверие не само към изборната технология с машини, а въобще към начина на провеждане на изборите и към институциите, ангажирани с провеждането им.

Самият премиер заяви ясно и категорично, че ДАНС бива използвана за манипулация на изборния процес. Освен че това е скандално, изисква и някаква реакция, която да е адекватна и навременна. Ние видяхме просто едно изявление и искане за оставка.

Това не може да създаде увереност, че държавата се управлява добре. Ако няма управление, т.е. смислена, адекватна, целенасочена комуникация, насочена към управляване на проблемите, те ще бъдат вкарвани от скандал в скандал, без значение дали привиждаме някаква конспирация, или имаме просто едни партии, които се възползват от ситуацията. Ефектът е един и същ – изглежда, че те не управляват“, посочи Христо Панчугов. 

Политологът отбеляза, че в секционните избирателни комисии по места има представители на почти всички парламентарно представени партии и че законът гарантира правото на наблюдатели и застъпници по време на броенето и в рамките на самия изборен ден.

„Това, че партиите имат трудности да се самоорганизират и да намерят сили в себе си, за да гарантират сами с участието си прозрачността на този процес така, че да няма съмнения, е проблем на партиите, които обаче го превръщат в идеологическо знаме.

В неспособността си да генерират някакво вдъхновяващо послание и местна политика, партиите решиха, че лесният начин за печелене на гласове е да се фокусират върху изборната технология“, коментира политологът.  

По думите му проблемите на избирателния процес в България са свързани с избирателните списъци, с броенето и с компетентността на секционните избирателни комисии. „Ако оправим тези проблеми, въпросът с машините ще стане второстепенен.

Когато има съмнения в обществото за една или друга технология, тези съмнения не могат да бъдат разсеяни с доказателства, а с усилията на всички, ангажирани с този процес, и с ясна процедура, с отговори на въпросите какво правим, ако нещо се счупи, какво правим, ако има заплаха, какво правим, ако има машина, която не работи.

Повече от две години самата ЦИК, участниците в процеса и политици от двете страни създаваха точно обратното усещане – за несигурност, за съмнения, за неяснота по отношение на това как тези машини се отразяват на избирателния процес“, посочи Панчугов. 

Очакванията му са, че сегашните избори ще доведат до промяна в управлението на малко населени места. „Дано да видим все пак промяна на общинските съвети, т.е. нови мнозинства, които да задължат старите кметове да поемат нова посока.

Но когато липсва обществена подкрепа, когато дори обществото не може да разпознае необходимостта да се мобилизира, за да излъчи политическа промяна, тогава и възможностите за промяна на политическия модел са изключително малки.

Предполагам сега ще видим едни доста притеснителни резултати на „Възраждане“ в различни места на страната и това трябва да служи като сигнална лампа за необходимостта от сериозни политически реформи“, прогнозира още Христо Панчугов. 

Най-четени