Connect with us

Нюзрум

КРАЧКА НАПРЕД! Анализатори обсъдиха извиненията, които си размениха лидерите

Published

on

С лидерска среща в сградата на Народното събрание (НС) вчера започна поредица от преговори между парламентарните сили за евентуално съставяне на редовно правителство. По инициатива на ГЕРБ-СДС те проведоха среща с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ), но събитието се оказа по-скоро протоколно.

„Цялата ситуация е абсурдна. Поставени сме в следния казус: Вторите искат да наложат на първите да ги подкрепят за правителство на малцинството.

И то при положение, че те („Продължаваме промяната“ – бел.ред.) нямат никаква подкрепа в парламента. Те са скарани с всички политически сили.

Няма логика да се притиска първият да подкрепи мандата на втория“, коментира журналистката Валерия Велева пред bTV.

„В това, което наблюдаваме, няма нищо нестандартно. Тук говорим за елементарен процес на преговори, в който очевидно не е възможно да се работи на парче.

Толкова пъти сме виждали този блокаж в българския парламент, че единственият възможен разговор е разговор в неговата цялост – не само за политиките, а и за хората, които биха могли да ги осъществят“, каза от своя страна и политологът Христо Панчугов.

„Само това, че лидерите на двете големи политически партии седнаха на една маса, е някаква крачка напред. Макар тя да е напълно безсмислена.

Това, което чуваме и от една, и от другата страна ни поставя в абсурдна ситуация. Чуваме Бойко Борисов да казва, че „ние си простихме“. Какво точно си простихте?

Ти им прости, че те арестуваха незаконно. Но ми е интересно те („Продължаваме промяната“ – бел.ред.) какво са простили на ГЕРБ в момента. Ако двамата лидери са си простили едни на друг, това означава, че политиките, които ще водят занапред, са едни и същи“, каза политическият анализатор Нидал Алгафари.

„Подозирам, че е възможно да се издигнат такива имена, които да са подходящи и за двете първи политически сили. На този етап обаче това звучи като част от целия комикс, в който живеем.

Ние виждаме от страна на „Продължаваме промяната“ две абсолютно противоречащи си твърдения – готови са да обсъждат законодателна програма, но не и съвместно правителство, но едното следва другото и тези две неща не могат да се разглеждат самостоятелно“, заяви и журналистът Александър Симов.

Най-четени