Connect with us

Парламент

Ветото на Радев е аут! Добрев обяви: Връщаме режима, какъвто беше преди ПП

Published

on

Енергийната комисията отхвърли ветото на президента с 11 гласа „за” и 3 гласа „против”. В закона в записано, че битовите потребители ще излязат на свободния пазар за електроенергия през 2026 г., предава „Трибюн“.

„Ако отхвърлим ветото на президента в петък, „Лукойл“ трябва да започне да прави от вторник плащания по 3 милиона лева на ден. Те да се връщат на хората под формата на компенсация от 73 стотинки отстъпка. Вчера икономическият министър се е изцепил, че можем да ги глобим само с 10 000 лева. Явно не е чел достатъчно добре закона. Тази вноска умиране има, но отърване – няма“, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.  

„Лукойл“ трябва да плати всичко, което дължи на българския бюджет“, коментира депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според него трябва да се погледне назад и да се види дали рафинерията се е облагодетелствала и е плащала по-малко данъци на българския бюджет.

В комисията Радослав Рибарски от ПП-ДБ призова ветото да се разгледа в пленарна зала след като минат местните избори. „Това е значителна реформа. Очаква се цените да тръгнат надолу. Дълго време се отлага законът, трябва да бъде приет час по-скоро”, каза Рибарски.

Павела Митова от ИТН подчерта, че цялостната политика за либерализация на пазара противоречи на социално – икономическата логика и защита на гражданите. „С отмяната на съществуване на обществения доставчик ще се създадат сериозни проблеми и всички ние ще бъдем енергийно бедни. Асен Василев ще има доста сериозни проблеми да изплати компенсациите поради простата причина, че не може да си събере ДДС-то”, заяви Митова.

Комисията реши още –  50% от резервите на горивата да се съхраняват в България, а останалите 50% в чужбина. Мотивите на ГЕРБ-СДС са, че със 100% съхраняване на резерв на горивата в България ще се даде монопол на „Лукойл”.

„Връщаме режима, какъвто беше преди измененията на ПП. Ако искате ги подкрепяйте, ако не – недейте. Ще се опитаме с останалите колеги да ги гласуваме”, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени