Connect with us

Нюзрум

Синдикатът на „Лукойл“ се събра извънредно: Плащаме си всичко

Published

on

Синдикатите в рафинерията „Лукойл-Нефтохим“ се събраха извънредно, за да обсъдят дали и какви действия да предприемат, в случай че дерогацията за руски петрол бъде отменена, предава „Трибюн“.

В Координационния съвет на Синдиката на българските нефтохимици членуват над 5000 души, като само на територията на бургаската рафинерия са 1300.  Заседанието се проведе при закрити врата. Обсъдени са били мерките, които да бъдат предприети, за да могат всички тези хора да запазят своите работни места.

„Ще използваме всички законови методи и средства за защита на работните места на членовете ни”, заяви президентът на Синдиката на българските нефтохимици „Лукойл“ Павлин Ваковски.

„Лукойл” си плаща всичко”, заяви пред медиите Президентът на Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“ Павлин Ваковски по повод очакваното внасяне на данъците от рафинерията след извънредното заседание.

Той увери, че Синдикатът на българските нефтохимици ще използва всички законови методи и средства, за да запази работните места на хората. Синдикалистът помоли политиците и всички, от които зависи заетите в рафинерията да запазят работните си места: „да спрат да развявават дерогацията като пешка и да я местят от ляво на дясно”.

Той обясни, че експертът Делян Лазаров е казал какво точно ще се случи при скоростна отмяна на дерогазицията по време на заседанието на парламентарната комисия, „но никой не му обърна внимание. Петрол може да се вземе от две места – Черно море, Новоросийск, другото е през Босфора. Ако в последния момент търсиш петрол да внесеш, нормално е да има повишение на цените”, каза Ваковски и призова да има предвидимост и решенията да се съгласуват със специалистите.

Според икономиста Делян Лазаров поскъпването на суровината ще се отрази и на крайните цени. Лазаров изтъкна, че 5000 нефтохимици членуват в синдиката на „Лукойл”. „Средно 4 членно семейство, виждате как ще се отрази. В Бургаската рафинерия, „Лукойл” плюс сервизните организации са 3000 души. 1300 са пряко заети в нефтопреработката, отделно имаме IT компания и други компании, които са около 3000 души. Заедно с техните семейства са около 9000 души. 

„Не очаквайте от нас да сме крайни”, допълни Лазаров, но бе категоричен, че ще защитават работните си места. „Друго нефтопреработвателно предприятие в България няма, всичко, което обезценява труда ни, е неприемливо за нас”, допълни Лазаров.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени