Connect with us

Нюзрум

Големи новини за Шенген! Главен герой се оказа.. ДПС

Published

on

Партийният съвет на АЛДЕ прие с пълно мнозинство спешна резолюция за присъединяването на България към Шенген, предложена от Движението за права и свободи.

Партиите-членки на Алианса призовават Европейския съвет незабавно да премахне ветото върху присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Подчертавайки факта, че неоправданото вето върху двете държави има редица отрицателни последици, тъй като нарушава принципите на правовата държава, накърнява репутацията на ЕС, подхранва антиевропейската пропаганда, дискриминира гражданите и предприятията. Либералите изтъкват, че приемането на двете страни в Шенген ще укрепи външните граници на ЕС, ще подобри сътрудничеството между правоприлагащите органи и ще насърчи икономическия растеж и търговията.

„Продължаващото изключване на Румъния и България от Шенген подкопава принципите, на които е основан Европейския съюз и кара някои граждани да се чувстват като второкласни членове на този съюз. Ние, либералите винаги ще се застъпваме за присъединяването на Румъния и България към Шенген. Това е мощен символ на европейското единство и солидарност. Сега е моментът да покажем нашата сила.“, заяви Кючюк пред делегатите.

Той изрази надежда, че всеки европеец ще използва своята енергия и сила за една по-обединена, либерална и прогресивна Европа. По думите му недоверието на гражданите в ЕС е породено от годините на неизпълнени обещания от популисти отдясно и отляво.

В официално приетият документ от Съвета, АЛДЕ призовава: Испанското председателство на Съвета да разгледа въпроса спешно и да насрочи гласуване преди края на 2023 г.; Всички държави членки незабавно да премахнат ветото; Партиите членки на АЛДЕ да продължат да изразяват публично своята подкрепа и да настояват за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Партийният съвет на АЛДЕ е вторият най-висш орган за вземане на решения в партията и заседава поне два пъти годишно, а тази есен домакин на Съвета бе столицата на Румъния – Букурещ. На Съвета на АЛДЕ, Движението за права и свободи бе представено от Илхан Кючюк, член на ЕП и съпредседател на АЛДЕ и Антоанета Асенова, международен секретар на ДПС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени