Connect with us

Гербери

Проф. Ангелов скочи: Не се правете на жертви! Много скоро ще разкрия фарма мафията и къде отиват лекарствата

Published

on

Нека паралелните търговци на лекарства да не се правят на жертва – техният търговски интерес трябва да започне тогава, когато е задоволен и последният пациент с лекарства. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание и депутат от ГЕРБ/СДС проф. Костадин Ангелов пред БНТ по повод недостига на животоспасяващи лекарства в аптечната мрежа.

Той напомни, че през август месец Комисията по здравеопазване поискали информация от ДАНС и ГДБОП кои са фирмите, които са изнасяли лекарства във времето, в което България е имала недостиг на лекарства.

От самото начало е ясно едно – че срещу българските граждани някои извършва престъпление по линията на изнасянето на медикаменти в момента, в който има ясна нужда от тях и недостиг на лекарства, каза проф. Ангелов. Той иска да разбере е дали има институции, които са проспали недостига на лекарства и техният износ на лекарства за трети държави.

Проф. Ангелов запита кой субект или обект стои над министрите на здравеопазването, който може да ги контролира, съветва или пък да прави, така че да има проблем с лекарствата.

Той ще изчака да мине кампанията и ще поднесе още данни за доставката и износа на лекарствата, за да може обществото да види как работи системата. Проф. Ангелов заяви, че няма конфликт с бившия здравен министър Асена Сербезова, която се закани, че ще заведе дело срещу всеки един, който я плаши с прокурор.

Най-големият проблем не е формулата на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), а че нито една от фирмите дистрибутори, търговците на дребно и аптеките, никой не подава информация към системата СЕСПА. Ще създадем, ако трябва и законова промяна, за да се направи виртуален склад, за да може държавата да вижда къде се намира медикаментът, подчерта проф. Ангелов.

Според него България не е готова за въвеждането на е-рецептата. Разработването на СЕСПА и събуждането на Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да налага глоби на всички играчи на пазара затова, че не подават информация до СЕСПА.

Той се закани, че ще говори и за фармамафията след местните

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени