Connect with us

Нюзрум

Легендарна журналистка посече ПП: Поставиха България в пълна изолация, каквато не помним от столетие

Published

on

Гневната реакция на Сърбия и Унгария срещу въвеждането на новата такса за транзит на руски газ през България не вещае нищо добро за страната ни, освен тотална международна изолация.

В петък, 13 октомври, българското правителство въведе „енергийна вноска“ върху цената на руския природен газ, транспортиран през българската газопреносната мрежа за Сърбия, Унгария, Северна Македония, Унгария и Австрия. И предизвика буря от гняв и възмущение сред до вчера приятелските нам страни. Държавните ръководители бяха буквално втрещени от решението на София, което фактически означава косвен данък, който ще се плаща от крайния потребител в тези страни.


БЕЗ ДА УВЕДОМИМ СЪСЕДИТЕ

Влязлата в сила наредба налага такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, доставен през територията на страната по газопровода „Балкански поток“, като очакваните приходи за хазната са близо 2.4 милиарда лева на година. Отделно ще има наложен акциз и на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“, която работи с руски природен газ и ползва годишно около 400 млн. куб. м., което прави 4 млн. мегаватчаса. Това означава, че рафинерията ще плати около 80 млн. лв. допълнително.


Мерките са включени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от българския парламент.

Правителството на акад. Николай Денков обаче въведе рестриктивната мярка, без да е провело задължителните за такава ситуация разговори, с които да уведоми за намерението си държавите, които са по пътя на газовия транзит през България. Кабинетът на „Промяната“ направи тези промени на тъмно – при подписани дългосрочни международни договори, без да уважи останалите контрагенти, налагайки фактически акциз за транзит на газ, който ще се начисли на сметкита на обикновените австрийци, сърби, унгарци и др.

НАКАЗАТЕЛНА МЯРКА

Гениалната цел на бългаското правителство за въвеждането на тази такса, оповестена от финансовия министър Асен Василев пред „Файненшъл таймс“, е не газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за „Газпром“ да е по-неизгодно да доставя газ през България. Кой обаче е сигурен, че „Газпром“ ще се съгласи на това, освен фантазиите на Асен Василев?


Ситуацията е още по-абсурдна – позовавйки се на свой източник от управляващите среди в София „Файненшъл таймс“ твърди, че драстичното увеличаване на транзитната такса за „Газпром“ цели „да бъдат принудени Сърбия и Унгария да погледнат в друга посока“, т.е., към други вносители на газ.

И тук вече „Промяната“ здраво нагази в лука. Излиза, че София иска да „дисциплинира“ други държави по свой образ и подобие – Кирил и Асен искат да накарат суверенни държави да погазят сключени вече международни договори. Това е толкова скандално, че буквално граничи с действия на болни мозъци!

ВРАЖДЕБЕН АКТ

Белград и Будапеща естествено приеха решението на София като враждебен акт. Унгарският външен министър Петер Сиярто стигна още по-далеч – той обвини София в намеса във вътрешните дела на Унгария, нещо за което България никога досега не е била обвинявана – София винаги е поддържала дълготрайни приятелски отношения с всички балкански и европейски страни

„Въведената от българските власти такса е „неприемлива“ и е „още един опит да бъдат подкопани енергийната сигурност на Унгария и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия“, заяви с достатъчна острота Сиярто, а това на дипломатичен език означава само едно – да очакваме реципрочна ответна реакция от Будапеща.


Желанието на София да накаже „Газпром“, намалявайки печалбите му, всъщност рефлектира върху Сърбия и Унгария. Което е крайно неприемливо с оглед на досегашната външнополитическа линия на България за добросъседска политика с всички съседни страни.

Белград се ядоса и обяви, че „допълнителната финансова тежест върху цената на газа ще повлияе върху социално-икономическата среда от гледна точка на общата енергийна несигурност в Сърбия и региона“.

Е, сърбите ще имат допълнително основание да ни мразят – всяка сметка ще бъде съпроводена с цветуща псувня по адрес на бугарите.

ДИПЛОМАЦИЯТА НА  ПЕТКОВ, ВАСИЛЕВ, ДЕНКОВ И САБРУТЕВ – ПЪЛНА КАТАСТРОФА

Българският премиер Николай Денков в типичния си неадекватен на всяка ситуация стил заяви, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ. И получи адекватния отговор – обвиниха го в непознаване на европейските норми: „Европейският съюз не е налагал санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументът на българския министър-председател е напълно неверен. Това решение е в разрез с европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страните членки на ЕС и страните кандидатки“ – се казва в изявлението, подписано от сръбския министър на финансите Синиша Мали и унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

На което Венко Сабрутев от ПП отговори по начин, абсолютно неприемлив за дипломацията и за добросъседските отношения: „България сама решава какви такси да въвежда за транзитирането на газ през нейна територия. Тръбата е българска и държавата сама решава какви ще са таксите. Унгария и Сърбия да си търсят алтернатива“.  Това е отношение на български политик към страна – съюзник и партньор в НАТО и ЕС.Тази безпросветност не подлежи на коментар!  Освен един – политиците на „Промяната“ са вредни за България. Те нарушават базови европейски принципи и ценности.

В официално изявление на унгарското и сръбското правителство категорично е записано, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и че няма да оставят „враждебното българско решение без съответния отговор“.

ОТГОВОРЪТ ЩЕ Е – ДА ЗАБРАВИМ ЗА ШЕНГЕН

Можем да очакваме, че отговорът ще бъде удар по най-слабото място на България – Шенген.
Унгария ще се присъедини към Австрия и блокажът на България за Шенген ще стане още по-стабилен и непробиваем. Това ще се случи със сигурност! И няма никакво значение какви ги говорят у нас Кирил, Асен и Денков – те просто закопават държавата с безумни, абсолютно недалновидни и катастрофални за страната ни решения.

ПП ПОСТАВЯ БЪЛГАРИЯ В ПЪЛНА ИЗОЛАЦИЯ, КАКВАТО НЕ ПОМНИМ ОТ СТОЛЕТИЕ

Наред с всичките вътрешни скандали правителството на „Продължаваме промяната“ вече нанася непоправима вреда на България и в международен план и то в изключително критичен за света период.

Кирил Петков ни смрази непоправимо с Македония, сега Николай Денков и Асен Василев си скарват със Сърбия и Унгария, след Борисов никой не поддържа връзки с Турция.

Всички съседи вече ни мразят – в Косово ни ругаят, в Тирана ни се подиграват, Румъния ни гледа под око, че я завличаме за Шенген, Австрия ни презира, Германия след Меркел вече не се интересува от нас, Франция отдавна ни смята за външния двор на Европа. Брюксел ни залъгва с обещания, които няма да се сбъднат.

Русия ни е враг, САЩ ни смятат за аборигени, които трябва да бъдат държани на каишка. Нямаме приятели нито в Близкия, нито в Далечния Изток…

Никога в последния половин век България не е била толкова сама – неразбрана, отхвърлена и унизена, както сега по време на управленнието на „Промяната“.

Коментар на Валерия Велева, Епицентър

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени