Connect with us

Нюзрум

След атаката на президента, негов министър взриви ефира: Не сме против! 

Published

on

Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд разпоредби от Закона за опазване на земеделските земи заради плановете за допълнително изграждане на ВЕИ върху обработваеми земи.

Съветникът на президента и бивш служебен министър на земеделието Явор Гечев каза, че земеделската земя е гарантирана в Конституцията, а промяната в предназначението е само в изключителни случаи и при доказана нужда. По думите му тук няма нито доказана нужда, нито изключителност.

„Аз съм част от хората, които са писали това становище. Честа практика в парламента е да се прибързва и заради Плана за възстановяване се прокарват неща, които, меко казано, са лобистки и неправилни“, каза Гечев в “ Деня започва“ по БНТ.

Гечев поясни, че земеделските земи у нас са разделени на 10 категории, като в първа са най-хубавите, в десета – най-лошите. Досега законът е позволявал строеж на ВЕИ-та върху земите от последните три категории, но обхватът му вече е разширен до пета категория.

„Отваря се вратата за всякакъв тип ВЕИ на земеделски територии, като на практика се приравняват с национална инфраструктура. В закона по прекия ред са добавени фотоволтаици. Текстът дава 100% приоритетност без нужда, без гарантиране на текстовете на Конституцията“.

По думите му промените дори не са разпределяни в комисия, тъй като са направени с поправка в друг закон, но на практика засягат Закона за опазване на земеделските земи.

Министерството на земеделието също има становище, с което отхвърля промените между първо и второ четене, но то не е взето предвид, посочи Гечев.

„Нито аз, нито президентството сме против възобновяемата енергия, но екологията е в цялост. ВЕИ-тата са хубаво нещо, но не е ли добре първо да се разполагат върху покриви, паркинги, унищожени земеделски земи“, попита той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени