Connect with us

Нюзрум

Министър Славов с тежки думи за служебния премиер, министрите и обвинител № 1

Published

on

Според министъра на правосъдието Атанас Славов служебният премиер и министрите следва да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор и институция.

По думите му те не трябва да идват от екзотичен остров. Освен това преди да се назначи такова правителство, трябва да има консултация с политическите сили, каза той, предава NOVA.

Той коментира предложението за ограничения в правомощията на главния прокурор. „Системно се злоупотребява с функцията на този пост – не само от Гешев, но и от Цацаров и преди това Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово ниво. Предложението е главният прокурор да не е свръховластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност“, отбеляза министърът. 
 
По думите му обвинител номер 1 остава ръководител на Върховната прокуратура и председател на Прокурорския съвет. „Обществото пък ще има повече представители в Прокурорския съвет. Така няма да има самозатваряне. Ще има дебат докъде да бъдат ограничени правомощията. Прокуратурата трябва да се фокусира върху наказателния процес. Ние сме държавата с най-много прокурори на глава от населението, техният капацитет следва да бъде използван смислено. Съдът, когато се самоуправлява, не бива да има намеса на прокуратурата“, коментира той.

Най-четени