Connect with us

Нюзрум

Денков крещи: Да, по руска заповед е!

Published

on

Има акция за дестабилизиране на света, а риска за ескалация на военното напрежение е много сериозен. Няма никакво съмнение, че конфликтът в Израел е свързан с Украйна, с това, което виждаме като серия преврати в Африка. Това е начинът от фокуса на света да излезе нападението на Русия над Украйна. Така премиерът Николай Денков коментира ударите срещу Израел от страна на „Хамас“. Министър-председателят отговаря на въпроси на граждани на живо във фейсбук.

Според него това как ще разрешим тези конфликти през следващите месеци и години, ще предопредели какво ще се случва в света десетилетия напред. „Това ще предопредели бъдещето на нашите деца и внуци”, каза Денков.

По повод протестите на енергетици и миньори министър-председателят каза,че трябва да се вкара разум в дискусията, да се седне на масата на преговори.

Докато се търсят политически дивиденти, както е за вота на недоверие, всеки ще гледа да вдигне напрежението. Голяма част от хората, които организират протестите, имат политически амбиции. Изследване показа, че много от тях са участници в партийни листи, появят се водачи от партии, които са с проруска нагласа.

Премиерът уточни, че административно топлоелектрически централи няма да бъдат затваряни.

„Това, което очакваме, е да развиваме новите технологии, които дават по-евтин ток. Да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности. Когато някой няма позитивни идеи, му остава да плаши хората”, каза още Денков.

Териториалните планове за въглищните региони няма да бъдат изтеглени от Европейската комисия, но могат да се предоговорят, добави министър-председателят.

Той е категоричен, че цените на електроенергията няма да се увеличат драстично за битовите потребители след като пазара се либерализира , приети са и защитни механизми.

„Първо, цената е фиксирана до средата на 2024-та година, след което има механизми, които няма да позволят поскъпване с повече от един-два процента. Това е скалата, за която говорим, след което, когато изтече срокът 2026 година, първо, отново има механизми, които позволяват да се компенсират потребителите подобни на тези, които използваме за бизнеса в момента, така, че никой не може да си позволи и няма да си позволи съществено поскъпване на тока“, коментира премиерът.

Акад. Денков коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото при ротацията трябва да има и смяна на министри.

Истинската оценка на министрите ще бъде според това, което са свършили. Ние се намираме в предизборна ситуация, партийните лидери се опитват да нахъсат техните избиратели.

Нямам основания за никой от минситрите да кажа, че не се справя. В много от министерствата има икономически интереси, които трябва да бъдат пречупени. Ние затваряме тези вратички, това си има отгласи в политическото пространство. Ако погледнте кои министри се критикуват, може да погледнете и какво се случва в техните министерства.

По отношение на ДПС и подкрепата на движението към мнозинството той заяви, че част от промените, като например тези в Конституцията, изискват квалифицирано мнозинство.

„Без ГЕРБ и ДПС няма как. Бих приел подкрепа и от другите партии, но те са решили да бъдат твърда опозиция, много често агресивно антиевропейска. Много други решения могат да бъдат взети без ДПС. Но колкото повече подкрепа, толкова по-добре.

По повод предстоящия вот на недоверие той коментира, че повече се тревожи дали ще минат промените в Конституцията.

„Имаме сериозен напредък по Шенген и еврозоната, няма гаранции, но разговорът е различен заради работата, която е свършена“, каза още Денков.

Той декларира, че целта е да бъдем приети в Шенген през декември. В социалните мрежи се появяват какви ли не измислици. Така Денков коментира слуховете, че отново ще бъде въведено задължително носене на маски, заради увеличените случаи на COVID.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени