Connect with us

Нюзрум

Денков изтръпна! Нидерландия с ново условие към нас

Published

on

Нидерландия настоява за повече информация от Еврокомисията, както и за мисия, която да установи как се прилага върховенството на закона в България, преди да реши дали ще свали ветото си за присъединяването на България към Шенген. Това каза за БНР министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург.

„Комисията е тази, която трябва да ни даде точната информация“, каза министър Ван дер Бург в отговор на въпрос ще свали ли страната му ветото за присъединяването на България към пространството за свободно движение:

„Все още трябва да почакаме информация от Комисията. Именно тя трябва да ни даде точната информация. Става дума за върховенството на закона, по-точно за неговото прилагане и мониторинга върху него. Настояваме и за мисия за установяване на фактите. Тогава можем да вземем решение“.

На репликата, че Комисията окончателно е свалила мониторинга над България, министър ван дер Бург отговори, че това все още не удовлетворява страната му и тя настоява за допълнителна информация. Запитан точно каква очаква да бъде тя, той отговори:

„Искаме мисия за установяване на фактите и именно при тази мисия може да се види дали върховенството на закона се прилага и работи в България. Ако е така, ще вземем съвет от Европейската комисия“.

През юли премиерът Николай Денков заяви, че сме готови да приемем мисия от Нидерландия, ако тя пожелае да изпрати такава. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени