Connect with us

Нюзрум

Политолог посочи фаворита за кметския пост в София

Published

on

Четирима са потенциалните кандидати за битката в София – в лицето на Васил Терзиев, Ваня Григорова, Вили Лилков и Антон Хекимян. Ключът ще бъде в балотажа и това кой ще може да вземе от периферията на другите, както и каква ще бъде подкрепата на останалите кандидати. Това каза в предаването „Нюзрум“ по Радио „Фокус“ политологът Атанас Радев.

„Вили Лилков е малко по-елитарно настроен, по-бутиков, докато останалите кандидати също имат потенциалната възможност да представят своите визии за София. Защото визиите на Терзиев и на Хекимян за развитието на София някак си не сме ги чули, макар че Терзиев започна своята кампания преди три месеца. Интересен ще бъде елементът по отношение на кандидатурата на Ваня Григорова, тъй като наистина от доста дълго време насам има адекватно звучащ ляв човек, на когото е гласувано доверие за избиране на публична позиция, т.е. за кмет на София. Това ще даде тласък на ляво мислещите хора да се припознаят реално в леви идеи, предвид опита и позиционирането на Ваня Григорова, които не могат да бъдат отречени“, обясни той.

Сглобката неимоверно се тресе, но това не означава, че ще си счупи, смята още политологът.

„Местната власт е ключова. На конкретни места ще има много сериозен сблъсък. От една страна хем имаме управляваща коалиция на национално ниво, която изпълнява национални стратегически приоритети, а от друга – имаме конкуренция на местно ниво и местни конфликти, което има възможност да повлияе много сериозно върху управляващата форма. Според мен в резултат и на предстоящата ротация ще видим много съществени промени в кабинета. Освен смяната на министър-председателя в лицето на Мария Габриел, която да оглави Министерския съвет, предполагам че ще има и смяна на ключови министри. Защото резултатът от изборите ще даде представа горе-долу какво се случва в страната в резултат на управляващата коалиция, която се нарича нали „некоалиция“, коментира Атанас Радев.

На въпрос дали министърът на вътрешните работи може да е един от сменените, той отговори така:

„Фокусът на общественото внимание беше именно Министерство на вътрешните работи и Министерство на земеделието, които са много сериозни ведомства, имайки предвид техните ресори и съответно правомощия, хоризонт на действие. Така че предстои да видим след изборите какви ще бъдат отношенията между политическите партии, защото дългата игра, както се казва, всъщност не предвещава коалицията или сглобката да се разтури. Тя ще се тресе, но има стабилни основи. Неимоверно при едно земетресение структурата ще се клати, но приоритетите, облечени около тях, всъщност водят в посоката на Еврозона, „Шенген“ и подкрепа по отношение на войната в Украйна. Но друга страна пък да не пропускаме и това, което се случи преди няколко месеца със знаковите събития – убийството на Алексей Петров и съответно за църковния характер и произход на това правителство. Така че някои от нещата са много сериозно вплетени. Според мен не бива нещата да се представят само като черно-бели. Напротив, те имат изключително много нюанси в себе си. Виждаме ги и в момента, предвид отношенията в правителството, и от една страна яркият говорител на правителството в лицето на г-н Пеевски, който представя доста сериозно програмата на кабинета и какво ще се случва в парламента, и в кабинета от друга страна“, обясни Радев.

Най-четени