Connect with us

Парламент

ПП го закъсаха, проверяват машините за манипулации. Тошко радостен: Ние ще ви разглобим на части тоя път

Published

on

Временна комисия, която ще проверява всички факти и обстоятелства около машинния вот създаде НС. В нея ще има 12 депутати, по двама от всяка ПГ. Тя ще работи 3 месеца, решиха 143 депутати, само двама от ПП-ДБ бяха против.

ГЕРБ изпрати Радомир Чолаков и Александър Ненков, ПП-ДБ – Божидар Божанов и Явор Божанков,  „Възраждане“ – Деян Николов и Даниел Проданов, ДПС – Йордан Цонев и Хамид Хамид, ИТН Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. БСП ще се представлява от Иван Иванов, а дори и след прегласуване идеята им Георги Свиленски да е председател не мина. На втория вот бе подкрепен от 53 депутати (18 от БСП, 8 от ИТН 22 от ГЕРБ, 2 от Възраждане и 1 от ПП-ДБ), 23 бяха против и 49 се въздържаха. ДПС се разделиха в против и въздържали се.

Председателстващата заседанието Росица Кирова заплаши да има ротация за председателското място, ако не се намери фигура, която да събере съгласие, за да не се блокира работата на комисията. С ирония Христо Проданов от БСП предложи Киро Петков да е председател или говорител на комисията. Според него най-правилно било човек от опозицията да е председател. И се ядоса, че „Възраждане“ не са в залата, на което хората на Костадин Костадинов поискаха почивка.

Дебатът по темата отне около час и половина.

Изцяло машинният вот през 2021 г. убедил БСП, че има манипулации в изборния процес. Това обяви от парламентарната трибуна Борислав Гуцанов, които мотивира предложението на социалистите за временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около гласуването с машини.  Според него част от изявленията на експертите нееднозначно говорят, че има проблем с машинния вот. „Те се помъчиха да го коментират и не може да се съобразим с тях и изказаните предположения, това е пряко свързано с националната сигурност на страната“, настоя той. И подчерта, че експертите са независими и не са свързани с партията.

Гуцанов напомни и записа от среднощното заседание на „Промяната“, на което се чуваше, че след „ала бала с президента, успяхме да направим този резултат, иначе щеше да е 10%“. Той се надява през комисията да разбере какво значи „ала-бала с президента“. „Ако това е е проблем, не знам кое е по-голям проблем от това. Надяваме, че ще намерят сили да обяснят какво значи това“, заяви той по адрес на ПП-ДБ. Дали по друг път щеше да върви България ако бяха други депутатите, попита той.

Гуцанов попита още дали „Информационно обслужване е на светло или на тъмно? „Дали там не стават последните промени в изборния резултат и защо никой не иска да коментира ИО? Защо специалистите от ЦИК бяха отстранени, фалшифицираха ли се изборите?“, продължи Гуцанов. И напомни, че бивши подчинени на настоящия шеф на ИО сега са министър на електронното управление, а и неговият заместник. Как ще коментират и правят анализ на ИО, когато са били негови подчинени, а сега трябва да управляват този процес, чуди се депутатът от БСП. Гуцанов се възмути, че от от 2003 г. нямало информация правени ли са анализи и ъпдейтване системите на ИО, а всеки път се гласували пари за това. Какво се е случило за 20 г. и крие ли се нещо там, иска да научи БСП.

Божидар Божанов от ПП-ДБ определи думите на Гуцанов като спекулации и припомни, че на последните избори се гласуваше с машини и хартия. Опитът да се поставят резултатите под съмнение е неподходящ, дори и да има съмнения в технологията, добави той. Според него всички твърдения и спекулации не са намирали потвърждение. Съмненията трябва да бъдат проверявани, добави все пак той. ДБ проверявали обществени поръчки и настоявали за подобрения, включително и в Изборния кодекс.

Божанов подчерта, че всеки, който се е занимавал с избори вярва в процеса и да се твърди, че ИО променят резултатите накрая познава непознаване на процеса и спекулиране с него. И напомни, че важен е секционния протокол, до който партиите имат достъп. Ние сме събирали данни от наши застъпници и членове на комисии и сме проверявали резултати. Резултатът е такъв, какъвто е, подчерта Божанов. Той обаче смята, че трябва контрол и проверки в ИО, но да не се спекулира, че този, който качва първичните протоколи манипулира резултата. ПП-ДБ обаче смятат, че трябва да има комисия, но не за пропаганда, а да се установи, че проблем няма. Гуцанов пък видя Божанов като страна по въпроса, тъй като е бил министър. И попита къде са резултатите от проверките. 

Божанов даде разяснения за технологичния процес на машинния вот и призова да не се говори политически, а експертно. 

Тошко Йорданов от ИТН видя два случая на манипулации – като се появиха ПП и ДБ и спечелиха, а второто било, когато ИТН изпаднали от парламента. Той обяви, че във Венецуела фирмата „Смартматик“  е признала за милион манипулирани гласове и подобен тип машини като нашите били махнати. Грях на ГЕРБ било, че избрали тези машини, но сигурно “ са смятали да направят каквото вие направихте“. Йорданов припомни и как в предния парламент Георги Свиленски и Кирил Петков размениха скандални признания от трибуната по темата. С машините извършвате тотална подмяна, настоя той.  И той като Гуцанов се спря на записа на ПП. „Вие много разбирате от IT и се самоизлъчвате и самозаписвате, какво да направя“, продължи той. Според него журналист бил заплашван да не проверява дали машините не могат да бъдат „пробити“ – това било от „татко Петко, чието аватарче е сина му“.  „Онова нещо там, да му направите забележка“, ядоса се той на репликите от зала, а председателстващата заседанието Росица Митева опита са го смири, призовавайки Искрен Митев да не репликира от място.

Според ИТН няма гаранция че „Смартматик“ са дали целия код. „Не само вие имате експерти. Ние ще ви разглобим машините на съставни части тоя път“, закани се Тошко Йорданов към управляващите.

Божанов заяви, че още от 2017 г. искал одит на машините, за това време никой не го бил заплашвал.

Искрен Митев от ПП апострофира шефа на ПГ на ИТН и му напомни, че когато не разбираш от една технология, това не я прави неработеща или манипулируема. „Партиите, които искат да се върне хартиената бюлетина искат да манипулират. Не машините, не ПП, или прогнозата за времето са виновни, че не влязохте в НС, и сте на нивото на статистическа грешка, а вие се провалихте. Не са виновни машините, а вашето цинично отношение към партньорите и избирателите ви“, заяви депутатът.

„С хартии се правят манипулации, но тогава не знаехме какво може да се прави с машините. Ние машини не сме питали, ако бяхме брутални като вас ГЕРБ, нямаше да има тоя резултат, а ние имахме 3-4 депутати разлика“, отговори му Тошко Йорданов. И заяви, че още е за машинен вот, но не с тези машини, а по-скоро с онези, които сканират бюлетините. ГЕБ и ДПС правели същата грешка като ИТН, че се коалирали с ПП-ДБ.

Мартин Димитров от ДБ попита каква е целта за комисията. Според него била въобще да няма машинно гласуване. Това е партия, която има 12 хил. членове на секции. И те трябвало да имат примери за нарушения – членовете на комисии да покажат къде не е преброен глас от машината. 60% от хората гласуваха машинно, това е форма на референдум – те го защитиха въпреки празните приказки, които чуха, смята той. И напомни, че ГЕРБ , БСП и ДПС са искали да има и хартиена, и машинна бюлетина, и всичко се рояло ръчно. Дори в тоя формат искат да махнат машинното гласуване, ядоса се той. Според него повечето грешки се правят от хората в СИК, някои не били нарочно – умора и притеснение.

Кристиан Вигенин обвини Тошко Йорданов, че прави пропаганда. „Ние искаме да се установят фактите и да се разсеят или потвърдят съмненията честни ли бяха изборите или не“, каза той. Според него ако се окаже, че е имало манипулации, „това е равносилно на държавен преврат, защото резултатът определя управлението, независимо кой е в него“. „Аз съм привърженик на машинния глас и не вярвам, че има манипулации и до сега глас на машина, но има много хора, които се съмняват“, обясни той.

Избирателите на БСП били над 60-годишни, заяви Искрен Митев. БСП не искали истината и били тези, провокирали може би най-много промени в гласуването. Искали да има хартиени бюлетини за да манипулират изборите „както са го правили и продължават да го правят“. ПП обаче искат комисия, за да покажат, че подкрепят демократичния процес, а единственият начин това да се гарантира е чрез независима технология.

Йордан Цонев потвърди по-ранната заявка на Деян Пеевски, че ще подкрепят съставянето на комисия. И предложи да прекратят дебата, защото е по същество. Според него същият дебат вече са водили 50 часа в предния парламент. „Нека създадем комисията и да започнем този дебат, г-жо Нинова“ обърна се той към репликиращата от мястото си лидерка на БСП. „Аз го водих заседанието предния път и помня много добре – същите аргументи ги чух 100 пъти, даже от същите хора Някои хора се повтаряме тук от няколко парламента. Искам да спестим време, не истината, времето днес. Да изберем комисията, членовете, и да започне комисията, този дебат ще имаме време да го водим“, настоя той. И понеже няма процедура по прекратяване на дебата, той посъветва колегите си сами да го направят.

Явор Божанков от ПП-ДБ иронизира ситуацията, излизало, че когато някой печели изборите с машини, те са добри, ако губи – са лоши. И се подигра на твърдението на ИТН, че са отпаднали от НС заради машините. „Цяла България бе заложник на един сърдит човек, който от дивана си предлагаше планове за изстрелване на македонци в космоса, странни имена за министри… Ти да пропилееш всеки шанс за кабинет е меко казано странно“, заяде се той. Помнел как Тошко Йорданов отишъл при протестиращите и те „буквано загубиха човешкия си облик, какво би станало ако бяха стигнало до него, полетяха кенове, буртилки. Но г-н Йорданов явно не смята, че има проблем в него, продължи Божанков. И атакува бившата си партия БСП за стигането до сегашната ситуация като се мотивира, припомняйки мотивите им за прокарването на машинния вот. 

Александър Йорданов от ГЕРБ пък попита защо в България трябва да вярваме безрезервно на един процес при положение, че не се прилага никъде другаде в Европа. КС в Германия отменил машинния вот точно заради рисковете, които той носи. Националната сигурност не е ли свързана с изборите, добави още Йорданов. Аргументите за грешки в протоколи, купен вот и др., щели да са състоятелни, ако в комисиите нямаше представители на всяка политическа сила, и поиска колегите му да не свалят доверието в изборния процес, защото протоколите се подписват от представители на всички пол сили. 

На думите му Явор Божанков реагира, че в Европа няма и други неща – частни охранителни фирми, странни гледки, народни представители с чували с бюлетини на гърба. Нямало спор, че партиите имат доверие в хората в секциите, но имало много грешки, а сега изборния процес ще е труден – единен протокол за два вида бюлетини, няколко избора и преференциален вот. „Макар да загубихме изборите, ние не оспорваме резултата. Грешки имаше, но не сме подкопали доверието в изборния процес“, астоя депутатът от ПП-ДБ.

Тошко Йорданов се върна към думите на Божанков за „любовта“ на протестиращите към него. „Съгрупист“ на Божанков един го призовал да излезе при протестиращите. „На 4 очи се оказа заешко сърце. Ще извадя запис. Полицаите ме върнаха след като постоях. Вчера имаше протест, вие мишки къде бяхте? Защо не излязохте при миньорите? Момченцето със скейтборда къде беше, а се отваряш?“, атакува той Божанков. Не пропусна да му напомни и политическото номадство след като от БСП се прехвърли в ПП-ДБ: „Предателите умират сами в презрение, вие се самопроклехте да сте с една ръчичка защото гласувате с ГЕРБ. Хубавото е да мълчите“. 

изжорите бяха ъвършено чести всеки мжоеше да лгас както иска и всичко се бореше от хора, кеото даде гар за чеснотта на изборите. Като ледах истерията с която прот на връщането на маш б настояваха да не се връща. мен никой не ме е заплашвал, но хора ме молиха на колене да не връщаме харт б. 

бих приветствал таи зком да се зотиде да види къе се сърх тези мани, да раьглоби няколко с ексерти, да с еобясни може ли да се ъпгрейва. Интер ми до кога ще прд да нагаж с ощ пор фирми да го надг софтуера.всички тзи въпр може да изясни ком и това ще пвоиши дов в изборите. И отново направи предложение за прекратяване дебата

Час и половина отнеха дебатите за това, пише „24 часа“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени