Connect with us

Парламент

Не е за вярване каква задача дадоха на Желязков, всеки път ще трябва да го прави

Published

on

Председателят на парламента Росен Желязков ще определя кой да ръководи новосъздадената времена комисия за изясняване на фактите и обстоятелствата около машинния вот преди всяко нейно заседание. Това решение наложи председателстващата заседанието на НС вчера Росица Кирова след като депутатите така и не постигнаха съгласие за ръководството на комисията, предава „24 часа“.

Преди това с две гласувания мнозинството в НС отхвърли Георги Свиленски от БСП за председател. След 15-минутната почивка, поискана от „Възраждане“ съпартиецът му Иван Ченчев излезе с предложение за ротация за шефското място. Видимо подразнен от бойкота срещу Свиленски, той се обърна с ирония към Кирова, напомняйки й, че като представител на ГЕРБ е част от мнозинство, наложило „странни управленски решения“. Едно от тях било да се ротират за важни позиции – начело на правна комисия, за председателския пост и в други случаи. „Явно ви допада този стил, затова предлагам да се ротира и председателя на вече конструираната временна комисия“, заяви той. Ченчев не уточни как точно вижда ротацията, но поиска всички членове да председателстват заседанията и да се въртят. 

Планът му обаче срещна недоволството на „Възраждане“ – не били съгласни да има ротация на комисия, която ще разследва управляващите ПП-ДБ, „които са правили ала бала с президента и са направили така, че да имат повече от 7-10 %“. Било цинизъм някой от ПП-ДБ да оглави тази комисия, заяви Цончо Ганев.

Росица Кирова подложи на гласуване идеята за първите 12 заседания всеки от членовете да води по веднъж, а след това ако се наложи – да се повторят. Идеята за ротация не мина – само 51 го подкрепиха, ИТН, БСП, двама от „Възраждане“ (останалите не гласуваха) и 22 от ГЕРБ ( и тук останалите не гласуваха), 23 бяха против, а 40 се въздържаха.

Цончо Ганев обяви, че „Възраждане“ е най-голямата парламентарно представена партия, пред тях били две коалиции, освен това били и опозиция, затова поиска шефското място за Деян Николов.

Явор Божанков от ПП-ДБ иронизира, че като „най-голяма могъща парламентарна сила“ вероятно искат и кмет на София, визирайки номинацията на депутата им за градоначалник на столицата. Той обвини съпартийците на Николов, че бламират кметската му кампания и от сега го отписват като кмет. Само 30 подкрепиха номинацията на „Възраждане“ за шеф на комисията и така се стигна до решението тя да няма председател, а Желязков да определя кой да я ръководи всеки път.

Най-четени