Connect with us

Нюзрум

Депутат на Нинова взриви ефира: Аз съм изненадан какво решение взехме днес

Published

on

„Има липса на диалог между изпълнителната и законодателната власт и най-вече с потърпевшите в случая – земеделските производители. Народното събрание взе решението да освободи вноса от Украйна без да има никакви индикации за това.”

Това заяви народният представител от “БСП за България” Иван Иванов в предаването “Референдум” на БНТ.

По неговите думи, когато диалогът е нарушен, държавата трябва да бъде медиатор и да търси решение, докато в случая е взривила ситуацията.

“Аз съм изненадан, че днешното решение за вноса на слънчоглед е взето без преработвателите на слънчоглед”, коментира Иванов.

“Националният интерес е да се защитят родните производители – на тези, които създават тук работни места. Не само зърнопроизводители, но и животновъди и производители на плодове и зеленчуци, които са едни от най-големите работодатели. В момента те са най-ощетени и съвсем справедливо протестират, защото националният интерес бе предаден”, каза още социалистът.

Според Иван Иванов, буди притеснение начинът, по който решението за украинския внос е взето. “Финансовият министър каза, че то е на базата на анализ, а сега е открил, че има внос на по-високи цени, отколкото тук се продава. Той знаел ли е за това тогава, когато искаше от Народното събрание тази забрана да се вдигне?”, попита народният представител от “БСП за България”.

По неговите думи, правителството е трябвало да осигури подкрепата, която земеделските производители очакват по-рано, защото една помощ, колкото и голяма, когато закъснее, тя вече е ненужна.

“В извънредна ситуация се вземат извънредни мерки. Държавата трябва да подпомага тези хора, както го направи през 2021 г. – над 700 млн. лв. тогавашният кабинет и Народно събрание отпуснаха допълнително средства, за да покрият техните разходи. И тези пари трябва да се увеличават, не да намаляват, защото има война”, категоричен бе Иван Иванов.

“Когато аз бях министър, изготвихме Закон за браншовите организации в земеделския сектор, за да могат тези хора да отстояват техните интереси. Законопроектът беше готов, но правителството падна и служебният кабинет го прибра в някое чекмедже”, каза Иванов по повод възможността на земеделските производители да отстояват интересите си.

“Дългосрочна политика на управлението на ГЕРБ беше всичките средства по оперативните програмите да се насочат в един сектор и стана така, че земята, вместо да се обработва, както дотогава, всички станаха зърнопроизводители. “Майбасите”, за които говори Борисов, той ги раздаде, не някой друг”, подчерта социалистът.

В заключение Иван Иванов пожела успех на протестиращите да постигнат своите искания и отправи призив: “Оттук нататък работата на държавата и на Народното събрание трябва да бъде фокусирана в една посока – да бъде от полза на малките и средните земеделски производители. В противен случай земеделието ни е обречено.”

Най-четени