Connect with us

Нюзрум

Нов протест обсади министерството на Вътев, той побесня: Кое беше по-важно? Да дойда тук да си викаме, или…

Published

on

Национален протест на пчеларите се провежда пред Министерството на земеделието и храните с настояване за спиране на безмитния внос на мед от трети страни и по-специално от Украйна.

Протестиращите подкрепят Националния земеделски протест. Те са и „против“ отказа на парламента да продължи забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

По искане на протестиращите ресорният министър Кирил Вътев слезе при тях, след което няколко пчелари влязоха с него в министерството, за да поставят своите искания пред властта, оформени в специална декларация.

Техният протест стана малко по-шумен, докато чакаха пред агроведомството да се появи министър Вътев: „Подигравате с нас, не сме заразни, не сме терористи, чакаме един час“, скандираха пчеларите, докато чакаха появата на министъра. Ето как им отговори той:

„Изпращаме до Брюксел искания във ваша полза. А това е спешно. Кое беше по-важно? Да дойда тук да си викаме, или да изпратим исканията до Брюксел?“.

Пред агроминистерството пчеларите поставиха свои кошери, издигнаха български знамена и транспаранти с надписи „Спрете дискриминацията, спрете фалшивия мед!“.

„За адекватно подпомагане в сектор пчеларство“, „Искаме справедлива цена за пчелните продукти“, „Ценете труда на пчелите и пчеларите“, „Да спасим пчелите и пчеларите“, „Стоп на вноса на мед от Украйна и трети страни“, гласят лозунгите им.

Пчеларите посочват, че складовете им са пълни, но според тях проблемът не е само в украинския внос, но във вноса и от други държави, включително на нискокачествен китайски мед.

Пчеларите са категорични, че не могат да реализират продукцията си и от миналата година въпреки ниската изкупна цена. Протестиращите искат бързо изплащане на подадените заявления, настояват и за безлихвено кредитиране за сектора.

В декларация заявяват исканията си: България да информира Европейската комисия за тежкото положение на сектора. Настояват и за работна група за промени на Наредба 8 за инвестициите в пчеларството.

Иван Кънев, председател на сдружение „Пчелари Русе“ обясни, че исканията на пчеларите са натрупани с годините и са малко по-специфични от тези на националния протест.

„В посока на правна уредба административна тежест, представителство, контакти с министерство и най-вече прекратяването на безмитния внос, който е на пчелен мед в България от трети страни. Имаме в момента Консултативен съвет. Искаме да бъде създаден на такъв по закона за пчеларство, тъй като в момента е създаден само с една заповед на министъра и по същия начин може да изчезне, така че искаме да бъде законосъобразен със Закона за пчеларството“.

За осигуряване на безлихвено кредитиране на стопанствата настояват още пчеларите. Всички техни искания са оформени в декларация до агроминистъра, която ще бъде внесена в министерството и след това ще започнат преговорите.

Източник: Агенция „Фокус“, БНР

Най-четени