Connect with us

Парламент

Големи новини за икономиката ни! Приеха законопроекта на ДПС

Published

on

Промяна в Закона за насърчаване на инвестициите за скрининг на преките чуждестранни инвестиции и срещу корозивен капитал приеха депутатите на първо четене днес.

Вносители са Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Станислав Анастасов, Петър Чобанов, Хамид Хамид и Халил Летифов.

”За” гласуваха ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, “Възраждане” бяха против, а БСП – въздържали се.

Целта била икономиката да бъде предпазена от инвестиции, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред, а в по-широк смисъл и на европейските и атлантическите партньори на страната. Действащо законодателство в тази посока вече имало в 18 от 27 страни-членки на ЕС.

Обхватът на инвестициите, обект на регулация в законопроекта, са тези в критичната инфраструктура, включително свързана с енергетиката, транспорта, водите, здравеопазването, комуникациите, медиите, обработката или съхраняването на данни, въздухоплаването, отбраната, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, както и земя и недвижимо имущество, които са от решаващо значение за използването на такава инфраструктура, критичните технологии и изделия с двойна употреба и други.

С проектозакона се създава Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции, свързани със сигурността или обществения ред към министъра на иновациите и растежа.

Под „чуждестранен инвеститор“ в проектозакона се разбира физическо лице, което не е гражданин на държава член на ЕС, юридическо лице, чието седалище не се намира в държава от ЕС, юридическо лице, чието седалище е в държава – член на Общността, в което контролът се упражнява пряко или косвено от физическо лице, което не е гражданин на държава от ЕС, юридическо лице, чието седалище не е в държава от Общността, или друго правно образувание, организирано съгласно законите на държава, която не е членка на Европейския съюз.

С промените в закона се предлага пряка чуждестранна инвестиция от чуждестранен инвеститор да се извършва след издаване на разрешение от Междуведомствения съвет, ако стойността й надвишава прага от 1 000 000 евро или техния еквивалент в лева.

По изключение пряка чуждестранна инвестиция, която не надвишава този праг може да подлежи на разглеждане и одобряване от Междуведомствения съвет, ако във връзка с критериите по еврорегламента може да окаже въздействие върху сигурността или обществения ред или да породи рискове за тях. Заявлението за издаване на разрешение се подава чрез Българската агенция за инвестиции до Междуведомствения съвет. Решенията на Междуведомственият съвет за заявлението за издаване на разрешение за пряка чуждестранна инвестиция се съобщават на чуждестранния инвеститор и могат да бъдат обжалвани по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Недобросъвестните инвеститори пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция в размер на 5 процента от стойността на инвестицията, но не по малко от 50 000 лева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени