Connect with us

Гербери

Мафията на Кирил Петков мълчи, след като Бойко Борисов разкри гигантски кражби! Не вдигат телефони, отказват отговори

Published

on

Опозицията от ГЕРБ в лицето на бившия премиер Бойко Борисов и депутата Делян Добрев извади нова сделка на борсата на “Булгаргаз”. Според тях тя била в нощта, след като започна войната в Украйна. А цената – двойно по-ниска от котировките.

В деня, в който започна войната в Украйна, само двайсет и няколко часа след старта на военните действия, между 2 и 3 часа през нощта е извършена сделка на газовата борса за 4200 мегаватчаса, огромно количество, на половин цена. Ако целия ден цената е била 230-250 лв., тази сделка посред нощ, когато всички телевизии даваха бомбардировките над Украйна, е извършена на 120 лева, съобщи Добрев. Според неговите изчисления разликата между пазарната цена и тази сделка е над 400 000 лева за секунди през нощта.

Борисов направи образно сравнение с крадци, които действат добре оборудвани в тъмното.

Защо го продадоха газа на 120 лв. при днешната цена от 400 лева. Висша степен на корупция. Тези, които правят списъците, са най-корумпираните, каза бившият премиер.

“24 часа” потърси становище от Министерството на енергетиката, но оттам заявиха, че в момента няма да коментират. Добавиха, че на 4 март има открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране и въпросите можело да бъдат отправяни там към “Булгаргаз”.

“24 часа” потърси и шефа на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Справка за продадените количества за “Ден напред” на борсата за “Газов хъб Балкан” показва, че на 24 февруари – деня, в който рано сутринта започнаха военните действия, са сключени сделки за 5206 мегаватчаса газ на средна цена от 159,26 лв. за мвтч, което е с 9,59% по-високо от предишния ден. На 25 февруари на борсата са продадени 7900 мегаватчаса средно на цена от 232,26 лева, което е увеличение с 45,84 на сто.

В началото на февруари пак от ГЕРБ тръгна информация, че новото ръководство на “Булгаргаз” е продало на борсата евтин газ, който е изнесен за Румъния, вместо да предостави тези количества на регулирания пазар в България. Тогава от газовото дружество отрекоха да е имало такава сделка.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени