Connect with us

Нюзрум

Шок за депутатите! Започват есенната сесия с намалени заплати

Published

on

Сградата на площад „Народно събрание“ 2 ще бъде основно ремонтирана през следващите три години. Вратите се затварят за парламентаристите и отварят за майсторите. А народните представители ще заседават в така наречения Триъгълник на властта, пише „Лупа“.

Точно в 9 часа в петък ще бъде ударен първият звънец на есенната сесия на 49-ото Народно събрание. В сградата на бившия партиен дом на БКП ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз. И така за първи път от много време насам пленарните заседания и заседанията на комисиите ще са в една и съща сграда.

Нова сесия, нова пленарна зала, нов дневен ред – същите народните представители. В пленарната зала на бившия Партиен дом депутатите ще останат най-малко в следващите три години. През това време в другата сградата – на площад „Народно събрание“ 2 ще тече усилен ремонт.

Заради забавянето на приемането на бюджета, който беше буквално в последните минути, депутатите сега ще получават по-малко пари. Те започват нова сесия с малко по-малко. Последните данни на Националния статистически институт показват следното:

Парите на народните представители са, колкото 3 средномесечни заплати в обществения сектор. Последните данни на НСИ са за месец юни – 1887 лева по 3 = 5661 лева. Но това не включва клас „прослужено време“ и допълнителните възнаграждения за участия в комисии например.

Най-много пари без изненада получава председателят на Народното събрание – неговото възнаграждение е 55% над депутатската заплата или близо 9000 или 8 775 лева, съобщава Би Ти Ви.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени