Connect with us

Демос

Ужас в Пловдив и Варна: Цената на бензина скача с по 10 стотинки, докато се редиш! Хората бесни: Върнахме се при Жан Виденов

Published

on

Големи опашки се вият пред бензиностанциите в Пловдив в търсене в този час. Както съобщихме по-рано, цената на бензина скочи на 3,05 лв. за литър, а дизелът  на 3,01.  По-големите вериги го предлагат малко по-евтино, но и там непрекъснато се покачва и гони 3 лева.

На „Пещерско шосе“ колона от автомобили се вие пред една от бензиностанциите, тъй като дизелът към 19 часа бе 2, 71 лв. Само за 10 минути цената му стана 2,80. 

Изнервен от бавното зареждане, шофьор отиде на друга бензиностанция в близост до кв. „Прослав“. Там завари дизела на 2,88 лева за литър.

„Цял ден не смогваме да сменяме цени. Днес колежката два пъти е коригирала, а аз застъпих на смяна преди малко и при мен също се вдигна“, коментира касиерката.

Работниците на колонките казват, че цените ще продължат да вървят нагоре. „На това се казва хиперинфлация в действие. Не помните ли, че при Жан Виденов, че по същия начин растяха с часове“, каза служителят, докато зареждаше поредния автомобил. Всички шофьори пълнеха резервоарите догоре. Според таксиджии на една от бензиностанциите на ул. „Димитър Талев“ в кв. „Кючук Париж“ било страшно, тъй като там горивото се предлагало малко по-евтино.

„Ето докъде доведе войната в Украйна“, каза водач.

Ценовият шок със скока на бензина достигна и Варна и други градове на страната.

Бензинът и дизелът в морската столица също минаха психологическата граница от 3 лв. Има и бензиностанции, които са затворили и не обслужват клиенти, без да има табела дали и кога ще отворят отново. На бензиностанциите с традиционно по-ниски цени на горивата са се образували колони от чакащи.

Затруднения с доставките на горива в България към момента нямаме, но пък за зареждане чакаме по шест часа, а доставчиците вече искат авансови плащания, обобщи ситуацията Иван Кашилски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Вчера едровата цена бе с 2 стотинки на литър по-висока от предходния ден, а днес е с 4 стотинки. Това се отразява веднага и на цените на дребно.

24 ЧАСА

Най-четени