Connect with us

Импийчмънт

След доклада от ДАНС и ЦРУ за аферите на Киро и Асен с газа, Радев отсече: Край на схемите им

Published

on

„От днес се премахва порочната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената“, заяви президентът Румен Радев.

„Булгаргаз” обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ. И то три вида – краткосрочен – до края на тази година, средносрочен – цялата 2023 г. и дългосрочен – за десет години от началото на 2024 г. Така се прави”, добави той.

„Така се прави и така трябва да се прави за в бъдеще – открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни“, допълни Румен Радев, опъвайки ушите на Киро Петков.

По думите на държавния глава само така може да се постигнат диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната. „Да се търсят не решения месец за месец, както досега. А стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе и на цените”, е мнението на Радев.

Президентът поздрави служебния кабинет за „енергичната работа” и сключения договор с „Газтрейд” за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

„Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем – осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година. Много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени”, каза още той.

Радев се надява, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок. На въпрос дали зимата е гарантирана, държавният глава каза: „Зависи много от това дали ще се намерят слотове за втечнен газ. Това е най-трудният проблем”, посочи президентът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени