Connect with us

Демос

Заповед: Младите българи не били ходили в казармата? Месец обучение – и в боя! Няма да се сражават само татковците им

Published

on

Съобщението на Централното военно окръжие за актуализиране на списъците със запасняци и резервисти отприщи паника сред много мъже в Пловдив.

Ето какво обясни шефа на пловдивското военно окръжие полк. Стефан Паскалев.

„Това е публична информация, описана в Закона за резерва“, лаконичен бе той и отказа всякакви подробности.

Потърсихме и действащи военни за подробности. „Кой е казал, че ще ви вземат в запас“, реагира високопоставен офицер. Според него не е трябвало МО да оповестява тази информация.

„Всяка година се прави по два пъти актуализиране на списъците – вижда се кой е навършил пределната възраст и го снемат от отчет“, обясни той. По думите му за войниците пределната възраст е 55 г., за сержанти, младши и старши офицери е 60 г., а за генерали – 62.
От 2007 г. у нас няма редовна военна служба. „Какво излиза? Младите не са ходили войници, няма кой да ги мобилизира и ще трябва бащите им да ходят на фронта“, реагира 54-годишен пловдивчанин.

Според действащи военни това обаче не е така. „Какво си мислите? Че младите няма да ги извикат при нужда? Има си начини – предвидено е кратко обучение. Един месец начална подготовка и ето ти пушката и заминавай!“, обясни офицер. И даде пример с филма „Враг пред портата“, където на двама даваха по една пушка и им казваха: като убият единия, ти я вземаш и продължаваш.
„Това е положението. Дано войната в Украйна бързо свърши, но едва ли“, съмняват се военни.
В случай на мобилизация гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.
Съгласно чл. 95. От Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България „запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.“

Continue Reading
Advertisement

Най-четени