Connect with us

Нюзрум

Рашидов скочи: Няма да позволя да ме хвърлят на боклука!

Published

on

Вежди Рашидов бяга от обществения фокус в новата си лятна къща в Гърция. Именитият скулптор реши да си направи дълга ваканция, след като обяви, че напуска парламента, ГЕРБ и политиката.

Първо Рашидов лекуваше раните от политическите престрелки в свой имот в комплекс край Созопол, а в края на седмицата заминава за Халкидики. „Консумират те и продължават напред – това е практика в някои от нашите партии. Аз обаче не съм от тези, които могат да бъдат захвърлени на боклука. Няма да позволя това. Достойнството е над всичко“, разкрил Рашидов пред „Филтър“ и допълнил, че някои хора са останали изненадани от решението му сам да си тръгне от ГЕРБ и от Народното събрание.

Бившият министър на културата и шеф на парламента получи упреци, но и сериозна подкрепа, след като заради една реплика бе призован да напусне оглавяваната от него парламентарна комисия по култура, както и изпълнителната комисия към ГЕРБ. Мнозина са на мнение, че това не е било справедливо, защото и други важни хора в държавата са имали не по-малко непристойни изказвания, но не са понесли отговорност за тях.

Според анализатори решението на Рашидов тотално да скъса с политиката може да коства много на някои от водещите фигури в управлението по отношение на връзките ни с нашите съседи на Балканите и по-точно с Турция Не е тайна, че именно Вежди Рашидов е топлата връзка на България с президента Реджеп Таип Ердоган. Двамата се познават още от времето, когато Ердоган е бил кмет на Истанбул и поддържат приятелски отношения във всички години след това. При посещения в Турция като премиер Бойко Борисов винаги е бил в компанията на известния ни скулптор, който дори е влизал в ролята на преводач, а Ердоган недвусмислено е показвал, че нашите политици са „добре дошли“ в Анкара и заради Вежди Рашидов. В този период и мигрантският натиск върху страната бе минимализиран, не без участието на Рашидов в преговорите с турския президент.

Информатори на медията разкрили, че след трусовете около Рашидов в парламента скулпторът е получил обаждания и от двама български президенти – действащия Румен Радев и бившия Георги Първанов, които са изразили подкрепата си за него.

Няколко независими източника твърдят, че хора от американското посолство са настоявали Рашидов да бъде отстранен от постовете, които заема в парламента заради прословутата фраза „Всички курви се събудиха, за да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани“. Рашидов се извини за изказването, като уточни, че е имал предвид масовото оплакване на актриси в Холивуд от действията на продуцента Харви Уенйстийн, който в момента излежава присъда в щатски затвор заради обвинения в сексуално насилие. Рашидов не е визирал реалните жертви на домашно насилие у нас, а определени жени, които използват вълната от справедлив гняв срещу насилието, за да извлекат дивиденти.

„Няма по какъв друг начин да наречеш жени, които използват даденостите си, за да пробиват напред и минават от едно легло в друго. Вместо закон срещу насилието, у нас приемаме закони, за да се харесаме отвъд Океана. Разбира се, че шарлатаните ще се възползват от новите вратички в Закона за домашното насилие. Той бе приет от едни новоизлюпени политици от села и паланки, които са получавали по 1000 лева заплата, а сега взимат по 10 000. Те са в парламента, за да се чувстват значими. Аз обаче компромиси няма да правя. Още по-малко на тези години“, коментира Вежди Рашидов.

Имиджовите щети от напускането на Рашидов за ГЕРБ също не са никак малки. С името на скулптора са свързани едни от най-сериозните пробиви на партията по време на избори в Кърджали и Пловдив-област. „Сега партията не е същата. На всеки, който изрази мнение, различно от това на американското посолство, му се казва, че за всяко място чакат по петима. Не мога да си отговоря на въпроса – в България ли живея и това ли е моята държава. За мен не е нормално да ме управляват от посолство. Отдавна съм показал, че моделът „хот дог“ не е моят, но ми го натрапват през „Продължаваме промяната“, която си е формация на къса каишка на американските либерали, както и през други соросоидни партии“, коментира Вежди Рашидов, който заяви, че в бъдеще ще се занимава само с изкуство.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени