Connect with us

Нюзрум

Портних се довери на жена за културните политики във Варна

Published

on

Варна има нов заместник-кмет по културата.  Ралица Герасимова ще поеме ресора, за който досега отговаряше зам.-кметът Коста Базитов. „Благодаря му, той ще съсредоточи усилията си върху останалите важни ресори, за които отговаря – здравеопазване, социални дейности и туризъм“, съобщи кметът Иван Портних. 

„Имаме амбицията да работим активно за нова посока на културния живот във Варна – с развитие на творчески индустрии, с обвързване на културата с иновациите и туризма, с опазване и експониране на историческото наследство. Всичко това ще донесе добавена стойност на нашия град и развитието му като дестинация за четири сезона. Предизвикателството е голямо и изисква нова енергия, за която ще разчитам на новия зам. – кмет“, каза Портних при представянето на Ралица Герасимова. Той припомни, че за първи път три министерства – на иновациите, на туризма и на културата, си сътрудничат с  Община Варна за създаване на нов продукт, който ще носи добавена стойност на града. 

„Ще изисквам от Ралица Герасимова стратегическо планиране за развитието на културата във Варна по сектори и ясни приоритети; конкретни дейности и срокове за реализирането им, мониторинг и оценка на постигнатите резултати до момента, широко експертно и гражданско участие и прозрачност в управлението на културните процеси“, декларира кметът.

Ралица Герасимова е културен специалист с над 20-годишен опит в България, САЩ и Хаити. Била е преподавател по културна антропология в Университета в Питсбърг, ръководител на изследователски проекти в България, Балканските страни и САЩ. Работила е в следвоенно Косово и в Хаити, където след земетресението през 2010 г., се занимава активно с хуманитарна дейност в островната държава. През 2016 г. се завръща у нас. Работи като куратор на свободна практика и има реализирани над 20 изложби с български и международни участници. Арт директор е на артистично пространство ReBonkers и председател на Сдружение „Таляна“. Тя е сред организаторите на значими проекти като Нощ на музеите и галериите, фестивал БУНА, Ден без автомобили, артистичен квартал Таляна, Европейски дни на културното наследство и др.

„За мен Варна е най-добрият град за живеене в България, който се отличава с изключителна културна история и идентичност. Наричаме града морската столица, защото е най-големият по крайбрежието, но за мен Варна е и трябва да бъде културната столица на България. Ще работя в тази посока“, заяви Герасимова.

Най-четени