Connect with us

Нюзрум

Бивш депутат и министър скочи: Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство

Published

on

Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство срещу националния суверенитет. Предлага се по отношение на депутатите и на министрите да няма онова изискване още от Търновската конституция да са само български граждани. Това е грубо обиждащо националното самочувствие. Това каза за БНР Михаил Миков, бивш депутат, министър на вътрешните работи и председател на парламента.

И допълни, че атаките срещу президента и оправданието с политическата невъзможност да се изгради стабилно мнозинство, прехвърлянето на цялата отговорност върху държавния глава, че служебните правителства управляват дълго време, се превръщат в решение за конституционна промяна, в която също има абсурд:  „За служебен премиер са посочени три фигури, от които президентът да избира. Едната е политическа – председателя на Народното събрание. Другата е фигурата на председателя на Конституционния съд. Третата опция е шефът на БНБ. Това е трудно разбираемо. Но целта е да бъде ограничен президентът при формирането на служебен кабинет“.

В предаването „12+3“ Миков посочи, че има и друг текст, който буди недоумение, защото според внесения проект в един момент може да има едновременно два парламента.

„Страхуват се главният прокурор да бъде избиран от Народното събрание, защото тогава ще е ясна отговорността. Затова се прави индиректен подход – въвежда се прокурорска колегия, в която мнозинството е избор от Народното събрание, тя избира главния прокурор и се занимава с кадруването на прокурорите. Така прокуратурата ще стане политическа функция. Всичко това се прави тихо и кротко, без обяснение. Прави впечатление, че същите хора през 2015 година обещаваха цветя и рози след такава промяна”, добави Михов.

По отношение на регулаторните органи той посочи, че се предвижда мнозинство от 2/3, но колкото по-голяма е фрагментацията на политическото представителство в парламента, толкова повече се заменят обикновените мнозинства с квалифицирани.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени