Connect with us

Нюзрум

Жега в НС! Лорер и Костадинов в задочен спор за антисемитизъм и антибългаризъм

Published

on

В задочен спор за антисемитизъм и антибългаризъм влязоха в парламента депутатът от „Продължаваме промяната“ и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Много внимавайте, когато говорите по адрес на лицето Лорер и семейство Лорер като цяло, защото подозирам, че веднага ще бъдете обвинени в антисемитизъм. Всеки един, който си позволи да каже нещо по адрес на някое от тези лица, веднага – сигнал, ДАНС, ГДБОП, прокуратура, армия нямаме, значи без армията, няма от какво да се притесняваме. Но наистина бъдете много внимателен, защото това наистина е свещената крава на българската демокрация или поне на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Бъдете внимателен, ще станете и вие антисемит само защото споменавате това име, както беше казал един от техните лидери, в негативна конотация“, каза Костадинов.

В петък Организацията на евреите в България „Шалом“ изпрати сигнал до прокуратурата заради колаж на бившия външен министър Соломон Паси. На него той е облечен в раирани дрехи, носени в концлагерите, и е воден насила от нацистки войници. На него има и надпис: „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“ (правописът е запазен). От партия „Възраждане“ отрекоха да имат нещо общо с него, но ДАНС и ГДБОП започнаха проверка срещу партията. 

„Трибуната на Народното събрание не е мястото, където депутати да си отправят един на друг комплименти, особено когато говорим за език на омразата. Език на омразата, който за съжаление партия „Възраждане“ разпространява в нашата страна много активно. Не само срещу мен, не само срещу депутати, срещу редица представители на българския политически и обществен живот. Езикът на омразата, господа, е недопустим. Може да имаме различни мнения, но те трябва да се изразяват достойно, без аргументи, които граничат с фашистка пропаганда. Защото езикът на омразата води до престъпления на омразата“, отговори му Лорер.

Костадинов отново излезе на трибуната с процедура по начина на водене.

„Стана модно от тази трубина да се отправят обвинения и внушения към „Възраждане“. Искам да припомня по-скоро на вас, и следващия път, когато стане пак някой самозван борец за права и свободи, да припомните, защото конкретно това лице, което преди малко се изрази от трибуната, пак леко несвързано говорещо, Лорер, лично това лице нарече българите племе. Тук, само на два метра от вашата трибуна“, каза Костадинов. Станало е по време на спречкването между депутатите на „Възраждане“ и ПП-ДБ.

„Когато някой народен представител тук нарича българския народ, който е носител на държавността в държавата България племе, той трябва да бъде порицаван. Това е реч на омразата, антибългаризъм, който е абсолютно равносилен на антисемитизма“, каза още Костадинов и добави: „Всеки един, който проповядва говор или реч на омразата, независимо дали към евреи, българи, азебрайджанци или каквито още други щете, трябва да бъде осъждан“.

Лидерът на „Възраждане“ се усъмни, че е възможно ПП-ДБ да имат общо с колажа с Паси. „Някаква публикация от провокатор, за когото дори не бих се учудил да е някой от тях самите, случайна при това, харесана от пет човека, раздухана от тях самите, изведнъж се оказва, че е много сериозен проблем“, нарече той колажа. От „Възраждане“ отрекоха канала в Телеграм, където е бил разпространен колажа, да е техен.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени