Connect with us

Парламент

Нинова се хвърли на амбразурата: Няма да пусна българско оръжие за Украйна! И заговори за оставка на Стефан Янев

Published

on

Българското правителство не е вземало решение за износ на оръжие за Украйна. Парламентът взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ. Това обяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията.

Нинова определи като спекулативни твърдения, че  правителството е решило да снабдява с оръжие украинската страна. По-рано днес посланикът на Киев у нас обяви в ефира на Би Ти Ви, че България освен хуманитарна помощ, има намерение да помогне на Украйна със снаряди и патрони.

Междуведомствената комисия по експортен контрол не е издавала разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна, категорична бе Нинова. Тя припомни, че след подписването на Минските споразумения 2014-2015 г. Междуведомствената комисия още тогава е възприела практика да не разрешава износ за Украйна. А на 31 юли 2014 е приет регламент на Съвета на ЕС, въвеждащ ограничителни мерки от ЕС с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. По същество това означава, че с тези правни актове де факто се налага ембарго върху търговията с оръжие, забранява се износ на стоки и технологии с двойна употреба и се ограничава руския достъп до чувствителни технологии, обясни Нинова.

Ситуацията е достатъчно сериозна и динамична с часове, това изисква от нас да бъдем на изключително високо равнище на отговорностите ни. Ние сме единни в това да се опитаме да ограничим емоциите, които в такива ситуации не са добър съветник, да се опитаме да действаме спокойно и да дадем на народа сигурност и спокойствие – да знаят, че властите са на мястото си и действаме адекватно на ситуацията, допълни вицепремиерът.

Въпросът за оставката на министъра на отбраната Стефне е обсъждан а коалиционен съвет – лидерски, в Министерския съвет и в парламентарните групи

Министърът на отбраната е предложение в правителството на „Продължаваме промяната“, затова е добре да чуем първо тяхната позиция.

Най-четени