Connect with us

Гербери

Деница Сачева взриви НС с тревожни данни

Published

on

Почти два пъти е паднал броят на осиновяванията у нас през последните години, а около два милиона души у нас са свързани с тази тема. Това обясни в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева, която е един от вносителите на промени в Семейния кодекс.

„Прави впечатление, че в последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица оплаквания за това, че процедурата е дълга, тежка, няма достатъчно информация, и това, което ние предлагаме е оптимизация на тази процедура“, каза Сачева.

Това ще стане чрез създаване на национална информационна система, която да дава възможност за електронно кандидатстване, следене на документите. Ще може да се прави първичен електронен подбор за най-подходящите осиновители да бъдат намерени, както и да може да се проследява какво се случва в съветите за осиновяване.

Предлага се още да падне изцяло да падне възможността за разсиновяване, макар и случаите да са малко.

„За нас е изключително важно да се направи така, че децата да не преживяват вторични и допълнителни травми от един подобен акт. Родителството е нещо отговорно. Когато човек иска да има деца, трябва да е наясно, че трябва да прави всичко в името на това дете и че то ще стане центъра на неговия живот“, каза Сачева.

Законопоректът е общ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като Сачева уточни, че падането на тайната на осиновяване е лична кауза на депутатът Христо Петров – Ицо Хазарта, а останалите теми са работа на ГЕРБ-СДС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени