Connect with us

Нюзрум

Виден икономист смълча Асен: Има три големи риска пред парите на държавата

Published

on

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов сподели своето мнение за предложения от финансовия министър Асен Василев бюджет 2023.

„Големите рискове са три“, каза той в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Първият и най-очевидният – ще има или няма да има плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Това означава, въпросът е дали парламентът ще приеме всички закони, които сам си е заложил в графика“, обясни Богданов.

„Вторият е събираемостта на приходите, където имаме два проблема и предизвикателства. Първото е, че в тази година сме в доста по-различна картина от миналата. Има дефлация при определени стоки, спадат цени, спада износът, Европа и водещи икономики влизат в рецесия, което означава, че ще има по-малко икономика, по-малко добавена стойност, по-малки печалби, по-малко обороти, които да бъдат облагани“, каза още той.

„Едното предизвикателство защо това е под въпрос е дали ще се реализира е общото забавяне на икономиката и забавянето на инфлацията и даже дефлацията при определени стоки“, продължи Богданов.

„И второто предизвикателство е събираемостта и предотвратяването на измамите. Това е абсолютно достойна цел, това трябва да е във фокуса на една добре функционираща приходна администрация, но дали ще стане, дали ще успее, доколко ще успее до края на годината е всъщност предизвикателството.

С капиталовите разходи нещата са прости. В оставащите месеци до края на годината има проекти, които още не са стартирали“, приключи икономистът.

Най-четени