Connect with us

Парламент

Изненада! Нов спор остави държавните бензиностанции в миналото

Published

on

Държавната петролна компания официално ще бъде закрита. Депутатите приеха нейното заличаване с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, приети и на второ четене, съобщава „24 часа“.

Създаването ѝ предвиждаше верига от държавни бензиностанции, но тя така и не заработи. ДПК беше обявена през 2020 г., трябваше към нея да преминат данъчните и акцизните складове. Самите държавни бензиностанции бяха втората стъпка.

Действия по нейното закриване бяха предприемани неколкократно през последните две години. 

В зала депутатите влязоха в спор как дясна като ГЕРБ партия предлага такава намеса на държавата в икономиката. Предложението за създаването на компанията беше направено в последното правителство на Борисов.  

Губите времето на парламента, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова поради продължаващите дълго дебати в зала.

“Две десни партии се карате коя е по-лява, искам като лява автентична партия да заяви нашата позиция – ние сме за за това да се развива държавната собственост. Това правитетелсто не гарантира сигурност, това е правителство за пари и власт и омерта, спорите за всичко о ако продължавате така – обричате България, вие не можете едно решение да вземете“, каза Нинова. 

“Ако бяхте права, нямаше да има спорове, факт е че сме стъпили на труден компромис, той е реакция на кризата, в която се оказа България. Точно споровете показват колко трудно е това политическо решение“, отговори Христо Иванов. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени