Connect with us

(О)позиция

Решетников, който ни натресе Румен Радев в екстаз от войната: Преди 100 години не успяхме, но сега ще си върнем!

Published

on

Широкомащабната атака на руската армия, предприета рано тази сутрин срещу Украйна, доведе до екстаз руските националисти, бленуващи за възстановяване на Руската империя. Въпреки че президентът Владимир Путин отрече да има намерение да възроди Руската империя или СССР, в Русия има милиони, които мечтаят именно за това. А последните действия на Кремъл – признаването на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики за независими държави и военната операция срещу Киев, навяват на точно такива мисли.

„За единна и неделима Русия! Преди 100 години не успяхме, но няма да ругаем Господ за това. Задължително ще постигнем възраждане на историческа Русия, нашето сегашно Отечество!“ Това написа тази сутрин небеизвестният и в България руски шпионин генерал-лейтенант Леонид Решетников – бивш служител на руското външно разузнаване, действал на Балканите, включително и в България. Той е бивш директор на руския Институт за стратегически изследвания, който подкрепя президента и властта в Москва с анализи за сигурността и ролята на Русия в други държави. В момента е ръководител на Фонда „Имперско наследство“, който се бори за възстановяване на Руската империя и който смята, че болшевишката революция и създаването на СССР са огромна грешка, довела до упадъка на могъществото на Русия и до зачеркване на нейното славно историческо минало.

Името на ген. Решетников нашумя при избора на президента Румен Радев през 2016 г., когато самият Решетников обяви, че е обсъждал кандидатурата на генерала летец с лидера на БСП Корнелия Нинова на среща в София. Години по-късно Решетников бе изгонен от България и получи 10-годишна забрана за влиза у нас.

Самият Путин напоследък също отрича болшевизма и Ленин и търси корените на днешна Русия не в СССР, а в Царска Русия до 1917 г. Руският президент все повече се идентифицира с убития от болшевиките руски император Николай II. По времето на Путин царят беше реабилитиран, канонизиран и възвеличан.

Руските националисти вярват, че заради зверската разправа на болшевиките с царското семейство преди 104 години, Бог е наказал Русия. „Това убийство захвърли страната далеч назад, в тъмните времена на самозванците. На мястото на царя дойдоха псевдо-царе, а „социалистическата демокрация“ се оказа просто измама. 

Самодържавната власт премина в ръцете на узурпатори, които създадоха безчовечен репресивен режим – само и само, за да удържат незаконно придобитата си власт. Ленин, Сталин и всички останали с повече или с по-малко жестокост приучиха Русия да бъде аморална. Хората престанаха да живеят, те просто преживяваха“, казват те. Затова мнозина в днешна Русия вярват, че е настъпило време Руската империя, дори не в пълните й граници до 1917 г., да бъде възстановена.

„Слава на Русия. Бог с Вас. Жалко за убитите мирни деца и граждани в Донбас и Луганск“, казват те, одобрявайки военната инвазия срещу Украйна.

Да припомним, че до разпадането си през 1917 г. в Руската империя влизат Прибалтика, Украйна, Беларус, част от Полша (Полско царство в Руската империя), Бесарабия, Велико финландско княжество, Кавказ, Казахстан, Централна Азия. 

Същевременно в пространното си изявление на 21 февруари, когато призна независимостта на ДНР и ЛНГ, руският президент Владимир Путин изложи своята версия за украинската история, като по същество каза, че Украйна всъщност винаги е била част от Русия. „Още веднъж искам да подчертая, че за нас Украйна не е просто съседна страна. Тя е неразделна част от нашата собствена история, култура и духовно пространство. Това са наши другари, близки, сред които имаме не само колеги, приятели, но и роднини, хора, които имат с нас кръвни, семейни връзки“, подчерта в телевизионното си обръщение Путин.

Най-четени