Connect with us

Нюзрум

Шокиращо! Бюджетът завършва април с над 1 млрд. лв. дефицит

Published

on

Както се и очакваше и към края на април бюджетът е на минус – с 1.096 милиарда лева или 0.6% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Прогнозата за май е за увеличение на недостига до 1.2 милиарда лева, сочат данните на Министерството на финансите, съобщава Дневник.бг.

През тази година бюджетът излезе на минус още през февруари. Причината за това е по-бързият растеж на разноските над приходите.
Стига бюджетни игри: Народното събрание би трябвало бързо да смъкна недостига Стига бюджетни игри: Народното събрание би трябвало бързо да смъкна недостига
За съпоставяне, за първите четири месеца на 2022 година бе регистриран остатък в размер на 882.5 млн. лева, което значи, че на годишна база бюджетното салдо за интервала се утежнява с 1.979 милиарда лева Продължава наклонността от предходните месеци на годината растежът на разноските (23.9 на сто) доста да изпреварва растежа на приходите (11.5 на сто), което е главната причина за утежняването на бюджетната позиция по отношение на миналата година, акцентират от ведомството.

Приходите общо през април са 19.8 милиарда лева като тези от налози са 16.012 милиарда лева – това е растеж от 14.2 % по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година.

Разходите, които включват и вноската в европейския бюджет от 584.6 млн. лева, към април

са 20.938 милиарда лева при 16.906 милиарда лева по същото време предходната година.

Най-значително повишаване има при разноските за:
пенсии – с 1.348 милиарда лева
личен състав – с 774.2 млн. лева,
прехрана – с 677.6 млн. лева
дотации – с 606.6 млн. лева
От министерството още веднъж припомнят, че растежът на разноските се дължи на влезнали в действие нормативни актове, в това число промени в пенсионната сфера, настоящи стратегии за погашение на обезщетения на потребителите на електрическа сила, разплащане на отговорности по бюджета на Министерството на районното развиване, влезнали в действие увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други.

Тази седмица план, с който се удължава действието на така наречен удължителен закон, чиито период изтича на 10 юни. С това се предлага на депутатите да одобряват закон, с който се удължава действието на миналогодишния бюджет поради това, че към момента няма признат за 2023 година В деловодството на Народното събрание е импортиран и проектобюджета за годината на Министерството на финансите, само че до неговото разглеждане по този начин и не се е стигнало, а и най-големите парламентарни групи не са съгласни с несъразмерния недостиг, заложен в него.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени