Connect with us

Парламент

Тошко се закани, ИТН може и да участва в кабинет на ГЕРБ

Published

on

„Има такъв народ“ може и да участва в правителство на ГЕРБ-СДС. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов след срещата на на ИТН с Мария Габриел и ГЕРБ-СДС.

„Дали ще участваме или не, това е бъдещ разговор. По принцип отговорност се носи, като участваш. Ако виждаме смисъл от това, ще участваме, ако не намерим смисъл и не можем да защитаваме тезите, в които искаме, какъв е смисълът да участваме“, каза Йорданов, но припомни, че ГЕРБ могат да съставят кабинет и без тяхната подкрепа.

„Нямаше конкретика, нямаше и срокове, по-скоро разбиране от тяхна страна, че е хубаво да има конкретика и срокове, което е добре“, разказа той за разговора с кандидата са премиер.

„Аз не бих казал, че тук се търси сходство. Има конкретни проблеми и по-скоро имаме сходство по начина, по който трябва да бъдат решени, т.е финансовото състояние на държавата е зле и е ясно, че трябва да бъдем откровени с българското общество и гражданите, да им обясним колко е зле и че мерките, които трябва да се предприемат може да изглеждат тежки, но са за определен период от време, за да може страната да се измъква от тази финансова криза“, каза Йорданов. 

„Радваме се, че разбиранията им са като дясна икономическа сила, ние мислим по абсолютно същия начин“, обясни той.

ИТН изразили удовлетворение, че след „три години манифестации на хората по улиците“ са прозрели, че трябва да се вземат мерки за главния прокурор. Обяснили обаче, че трябва да има реформа в прокуратурата, защото ако само се смени един човек с друг, това до нищо няма да доведе. Все пак според него е хубаво, че ГЕРБ и ДПС са стигнали до този извод.

„Ако има краен резултат, има ли значение“, коментира той.

В началото на срещата с Мария Габриел и ГЕРБ-СДС Йорданов обясни, че приоритетите ѝ са прекрасни, но трябва да се обсъдят и детайлите, защото там може да има разминавания. Накъде обаче водят детайлите още било рано да се каже.

„Ако ме питате, още няма съгласие за нищо. Има излагане на мнения“, разказа още Йорданов за закритата част на разговора. Безусловна подкрепа обаче нямало да дадат.

„На нас не ни е целта да влезем в правителство. Както знаете, ние дори и в правителство разсъждаваме като хора, които когато нещо не е наред, предпочитат да го свалят, отколкото да си мишкуват вътре и да са щастливи“, каза той.

Йорданов не отговори дали партията би участвала с министри в кабинет на ГЕРБ, нито дали е вариант да подкрепят правителство, но без да дадат имена за него.

„Това правителство имагинерно, нито има идея освен добри намерения, защото това, което представи госпожа Габриел са добри намерения. Намеренията, за да бъдат ефективни, трябва да има конкретика, срокове, ясни стъпки и детайли. В момента има добри намерения. Да ви припомня, че ние и с ПП-тата имахме много добри намерения, разписани на някакъв дебел ферман, който си остана добри намерения. Втори път тази грешка няма да я допуснем“, предупреди сценаристът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени