Connect with us

Парламент

Последна среща, има ли надежда? Габриел посрещна хората на Слави, Тошко заговори „от горчив опит“

Published

on

В този час започва срещата между кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и парламентарната група на „Има такъв народ“.

Габриел благодари на хората на Слави Трифонов, че са откликнали на поканата за разговор, и обясни, че това е отговорност, както и че се надява заедно да изпълнят ключовата дума диалог със смисъл.

Еврокомисарката отново описа деветте си основни приоритета, като започна с това, че евентуалният министър на правосъдието в кабинета „Габриел“ ще поиска главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен от длъжност от Висшия съдебен съвет. Обясни и че ще работи за авторските права, заплащането на творците и популяризирането на българското културно наследство.

По-рано днес Габриел се срещна и с ДПС и БСП. Насрочена бе и среща с „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, които обаче официално им отказаха, тъй като лидерите на „Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина и не можеха да присъстват на разговора с Габриел.

„Реалността е такава, че няма политическа партия, която да управлява сама. Надявам се да осъзнавате, че наистина трябва да има диалог. Говоря от горчив опит от участието ни в Изпълнителната власт, когато свалихме това правителство, което беше вредно“, каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и обясни, че не одобрява подхода ѝ.

„Това е искане на обществото още от протестите, когато вие бяхте управляващи. Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформа, трябват конституционни промени“, обясни Йорданов. Той коментира и искането на Габриел за реформа в КПКОНПИ, като заяви, че няма да допусне да се превърне в бухалка.

Относно приоритети Йорданов се съгласи, че те са „прекрасни“ и че нямат различия, но подчерта, че трябва да се обсъдят и детайлите, където вероятно ще имат различия.

„В момента сте един кандидат за премиер без портфейл“, каза ѝ той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени