Connect with us

Гербери

Знаково лице от ГЕРБ заговори за отговорност, правителство и РСМ

Published

on

За отношенията ни с Република Северна Македония/РСМ/, за проектокабинета на ПП-ДБ и за преговорите за правителство от личности в рамките на 49-тия парламент Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ Георг Георгиев.

Отбелязваме 120 години от гибелта на Гоце Делчев, отношенията с РСМ остават ли приоритет за външната ни политика? В съседна Гърция правителствата се сменят, но приоритетите във външната политика са едни и се защитават от всеки следващ кабинет!

Аз смятам, че те са приоритет. Няма политици, които да са разколебани по отношение на действията ни спрямо РСМ. Въпросът е как се осъществява тази политика. Това, което набрюдаваме, е логично и пряко следствие на липсата на стабилно управление и правителство у нас, на динамиката в кабинетите и на това, че се сменят министри, в т.ч. и външните. Да, опитни дипломати са, но все пак дипломацията обича тишината и консервативния подход. В момента нестабилността в държавата не успява да осигури такъв. Още от правителството на Кирил Петков, което не беше особено уверено в действията си спрямо РСМ, смятам, че бяха нанесени щети на двустранните ни отношения поради тази двойствена дипломация, която тогава се водеше. Спомняте си министър Теодора Генчовска говореше едно, а после излизаше премиерът или съветникът му по външна политика г-жа Весела Чернева с друго становище. Нещата не изглеждаха такива, каквито би следвало. Тези сигнали от страна на Скопие се разчитаха като проява на слабост.

Разчитат ли правилно сигналите европейските ни партньори – РСМ създава специално законодателство, закрива български клубове, води дела за ксенофобия?

Това е процес, в който двете страни заявяват своята гледна точка. Така че, ако ние не успяваме да се възползваме от факта, че сме държава – член на ЕС, а другата се бори да бъде такава, как логично нашият глас да се чува по-силно, а обективно би трябвало да е така. Би следвало да сме свикнали с диалога в европейските институции, да знаем как се води. Ако имаме хора, каквито бяха премиерът Борисов, първият ни дипломат г-жа Захариева, следва да успеем да защитим нашия национален интерес. Вие правилно отбелязахте в началото, че външната политика е безцветна. Тя няма политическа и партийна принадлежност. Тя е българска, тя е национална. В тази връзка аз се надявам, че усилията ни оттук нататък ще бъдат на висотата на очакванията на нашия народ, който е наясно, че в контекста на усложнената международна ситуация  тук на Балканите имаме нужда от разбирателство.

Спомняме си, че България наложи темата за интегрирането на Западните Балкани в ЕС?

Ние говорим за разширяване на ЕС с посока Западни Балкани. Това си има причина и името й е Бойко Борисов. Договорът за приятелство и добросъседство с РСМ от 2017г. се пренесе като основен приоритет на Европредседателството ни. Това, което направихме, успя донякъде – имаме Албания и РСМ като част от НАТО, имаме Преспанското споразумение между Гърция и РСМ. Просто това трябваше да продължи.

Не можем да генерираме идеи?

Не само не можем да генерираме идеи, но и тези, които лансираме, се свеждат до един семолет, който впоследствие спря да лети. Така че, ако има метафора за нашите отношения с РСМ през последните две години, това е тази. А тук имаме много теми, свързани с политика, с икономика, с транспорт, с инфраструктура, с инвестиции. Всичко това можеше и щеше да бъде факт, ако ние имахме стабилни правителства, ако имахме управление, което да се грижи за националните ни интереси. Това, което наблюдаваме сега – това разединение, то отново ни тласка към пропастта. То е пагубно за международната ни политика.

Как приемате включването на името на г-жа Весела Чернева в проектокабинета на ПП-ДБ като външен министър?!

Целият му състав е с много спорен характер. Аз не знам дали нейната кандидатура намери потвърждение. Впоследствие видяхме друга на г-жа Димитрова. Как да го тълкувам?! Това е едно Брауново движение, което е много политически некоректно. В крайна сметка ние водихме разговори, стигнахме дотам да обсъждаме обща програма по сектори, да търсим възможности за изпълнението й, и точно в този момент „Промяната” направиха, от моя гледна точка, този необмислен ход. Те ни представиха някакъв кабинет с неизяснено съдържание, с личности, които срещнаха неодобрение и от техните симпатизанти. Нямаше как да не направи впечатление, че представители на коалиционния им партньор ДБ не фигурират в този кабинет. Това беше един кабинет на ПП, който на първи прочит имаше сякаш за цел да се разправи със свои собствени представители.

С него се опитаха да си решат вътрешните проблеми, казвате?

Аз мисля, че номинацията за втори мандат на може би най-неуспешния за последните 30 години финансов министър Асен Василев,  вероятно бе точно такъв опит. Знам ли?! Много е странно, когато премиерът ти е политически  и партийно подчинен. Имате лидерът на партията като вицепремиер и финансов министър, пък неговият подчинен акад. Денков като премиер. Това ми се струва като ход, който предполага нещо задкулисно.

Може ли 49-тият парламент да излъчи правителство от личности, каквато идея лансира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов?

Този парламент може да направи избор за себе си – да остане в историята като спасител на България или да тласне страната ни към поредната нестабилност и хаос. Това, което зависи от нас като политическа сила, ние го правим, но нека и останалите да не се крият зад параван и да казват, че всичко е отговорност на ГЕРБ. ГЕРБ остави България в цветущо състояние към 2021г. В момента, в който дойде на власт, ще я намери в развалини. Тези, които го направиха, трябва да бъдат участници във възстановяването. Много се надявам, че ще се осъзнае отговорността, защото в момента сякаш всички с изключение на ГЕРБ се опитват да калкулират риска и да го избегнат. Не може! Проблемите са такива, че никой няма да излезе сух от водата. България е социално, икономически и финансово уязвена в момента, тя загуби свои международни позиции и лечението й изисква широк спектър от специалисти. Няма как всички да се опитват да си измият ръцете с нас. Знам, че те знаят, че сме способни, че знаем как се прави, но в тази ситуация смятам, че отговорността трябва да бъде споделена.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени