Connect with us

Парламент

Депутат на Кирил Петков изумително нагъл: Не ни интересуват стачките! Заплати не вдигаме, преди да има масови уволнения

Published

on

Заплатите в държавния сектор, включително и на служителите в МВР, няма да бъдат вдигани, колкото и да стачкуват. Това заяви пред БНТ депутатът от „Продължаваме промяната“ Пламен Шалъфов, който е и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му управляващите са твърдо решени да удържат на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор в този момент, и не ги притесняват протести като днешните.

Ако през следващите месеци във ведомствата, включително и в МВР, ако бъдат започнати ефективни реформи, бъдат съкратени хиляди, тогава може да се мисли за повишение на заплатите с актуализацията на бюджета в средата на годината.

„Ясно искам да кажа, че сега в Бюджет 2022 основен принцип е, че не се вдигат заплати в държавния сектор. От това не са засегнати само полицаите. От много страни получаваме критики, но правителството е твърдо решено да удържи на тази позиция. Повишение на заплати ще има едва след започване на реформи, намаляване на раздут щат, дигитализация и нужни преструктурирания“, каза Шалъфов.

По повод протеста на служителите на реда Пламен Шалъфов заяви, че няма спор, че парите в МВР не са достатъчно, но изтъкна, че бюджетът на МВР е от най-големите в държавата, а тази година той ще бъде увеличен с около 100 млн. лв. Добави, че проектът за Бюджет 2022 е изготвен бързо заради обстоятелствата и не е имало време сега да се залагат големи реформи в МВР.

Най-четени