Connect with us

Олигархия

СЕНЗАЦИОННО! Цветан Василев подал сигнал срещу Гешев в прокуратурата

Published

on

Сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев, подаден от бившия банкер Цветан Василев, подсъдим за източването на КТБ, е разпределен на прокурор от Софийската градска прокуратура. Това потвърдиха за БТА от държавното обвинение, пише „24 часа“.

Че Василев е подал сигнал срещу главния прокурор потвърди и шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Тя обясни, че сигналът е изпратен по компетентност на Софийската градска прокуратура, тъй като е срещу магистрат.

Преди дни Цветан Василев съобщи в своя блог, че на 21 април, чрез адвоката си Константин Симеонов, е подал сигнал срещу Иван Гешев. Василев уточни, че е във връзка „със серия спекулации и внушения“ по негов адрес, направени от Иван Гешев в медийни изяви и интервюта през март и април т.г.

„Считам, че има достатъчно данни да бъде извършена проверка и да бъде образувано досъдебно производство относно евентуално извършено длъжностно престъпление“, посочва Василев.

Advertisement

От Софийската градска прокуратура казаха за БТА, че предстои прокурорът, на когото е разпределен сигналът, да прецени дали ще назначи проверка, като в такъв случай срокът за нейното извършване е три месеца, а след нея прокурорът разполага с един месец срок да прецени има ли данни за образуване на досъдебно производство по случая.

Василев е подсъдим с още няколко души за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), като делото продължава вече няколко години. Предни дни главният прокурор потвърди, че спрямо Цветан Василев е издадена нова заповед за арест.

„Въз основа на нея той е включен в Шенгенската информационна система и е поискано международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото КТБ, за което, припомням, той е подсъдим, но се укрива в Сърбия. За което е ясно, че се укрива с помощта на руската държава, ясно ми е, че зад това стои зловредното руско влияние. Ясно ми е също това, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата и не само това“, обяви Гешев.

През август Интерпол спря издирването с червена бюлетина на Василев. Решението е взето, след като бившият банкер е поискал организацията да преразгледа случая му.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени