Connect with us

Нюзрум

Стана ясно: След още един период на нестабилност Борисов ще ги бие с повече

Published

on

„Борисов не иска да отиде на местни избори, но той през лятото след още един период, в който имаме нестабилност, ще ги бие с повече“, заяви Виктор Иванов от „24 часа“.

Излъчването на председател няма да даде знак дали ще има договорка за сформиране на правителство. „За петте вота не прочетохме нито една политическа програма – логично е тогава разговора да е кой кого не харесва. Този парламент ще бие всички рекорди по кратък живот“, добави Иванов.

„Самият Борисов каза, че единственият му желан партньор е ПП-ДБ и не съм сигурен, че той сега бързичко ще свика конгрес, за да си махне ограниченията за коалиране с БСП и ДПС“, каза още Иванов пред „Нова нюз“.

„Възраждане“ е малко пресилено плашило, просто защото техният резултат реално повтаря максималния националистически резултат, който постигаме в България. Разликата при „Възраждане“, „Атака“ и „Обединени патриоти“, е, че когато бяха „Атака“ на терена, тогава имахме още няколко такива формации. Сега „Възраждане“ е една. Другите просто не играят“, обясни Иванов. 

„Освен това не съм сигурен, че самият Борисов има проблеми с Радев. Посланикът, който Радев изпраща в НАТО е посланикът, който двамата изпращат в Париж“, каза Иванов. 

Няма нови аргументи да бъде избран Вежди Рашидов за председател на НС, предишният път това беше формално. Важните заседания се водеха от неговите заместници. Фигурата на председателя не бива да бъде подценявана, а тя е много важна. Парламентът трябва да стане отново най-важната институция в държавата, заяви журналистът Сибина Григорова.

Според нея кабинет с предложение за своя програма, може да обедини някои партии. „ГЕРБ беше насочила кампанията си към ПП. Те имат интерес „Възраждане“ да получават повече подкрепа, за да може да бъде накрая изборът между тези две партии. Така смятат, че повече хора ще гласуват за ГЕРБ, за да не е “Възраждане“, подчерта тя.

Пламена Игнатова от Клуб Z смята, че има податки, че ПП-ДБ няма да излъчват номинация за председател. „Има логика излъченият от ГЕРБ да бъде подкрепен от всички други. Председателстващите предишните заседания изиграха голяма роля при неприемането на измененията в НПК. Председателят на парламента разпределя кои заместници кога ще водят и когато имаше сюблимни моменти в края на живота на предното НС, бяха разпределени като председатели заместниците от ГЕРБ и ДПС. Председателят има важна оперативна роля“, заяви тя.

Тя коментира и възможни коалиции в рамките на настоящия парламент. „Всичко е възможно, но дали Борисов би се коалирал с ДПС точно преди местните избори, не се знае. ГЕРБ, ДПС и БСП ще е орел, рак и щука. Вероятно при правителство на малцинството ще се разчита на ситуационни мнозинства, но това ми се струва трудно осъществимо, ако в него не влязат широк кръг експерти от различни хора“, коментира Игнатова.

Най-четени