Connect with us

Нюзрум

Топ юрист избухна пред Tribune: Или са лидери, или са марионетки, трето положение няма

Published

on

Защо президентът свика 49-ото Народно събрание в Страстната седмица, как поведението на ПП и ДБ обрича на неуспех съставянето на правителство и няма ли да ги отрезви опитът на ИТН, Tribune.bg разговаря с д-р Борислав Цеков – юрист, доктор по конституционно право в Института за държавата и правото към БАН, университетски преподавател и председател на Института за модерна политикаата седмица.

Г-н Цеков, има ли повод да се бърза и да се свика 49-то Народно събрание в Страстната седмица?

Не мога да гадая какъв е поводът. Със сигурност парламентаризмът и парламентарната република са несъвместими с едноличните решения. Това, че сме в парламентарна република означава, че свикването на новоизбрания парламент следва да бъде направено след едни неофициални консултации между президента и парламентарните партии. Това винаги се е правило и никога решението не е било еднолично.

За съжаление, президентът Радев отново не следва ритъма на парламентарните партии, а взима решения на своя глава. При това забележете, свиква се един парламент в Страстната седмица, когато ние християните съпреживяваме страданията на нашия Господ Исус Христос.

При други политически обстоятелства това би било оправдано, но сега, когато е абсолютно ясно, че новоизбраният парламент отново ще бъде в плен на една безогледна конфронтация, да го свикаш на Велика Сряда, когато е време за смирение, а той ще затъне в конфронтация, е много символичен акт. Освен това на Велика Сряда е и предателството на Юда.

Предните избори президентът пак на своя глава удължи прекомерно сроковете по връчване на мандати и разпускане на парламента, въпреки волята на партиите, тъй като стана ясно, че те не могат да съставят правителство и в този смисъл процедурата по чл. 99 се изчерпи. Сега на своя глава той сгъстява това време. Нито вътрешно-ведомствените възгледи на президента, нито елементарни калкулации за евентуални предсрочни избори, не могат да бъдат мотив и оправдание за подобно поведение. Защото пак казвам и няма да се уморя да го повтарям, парламентарната република не търпи еднолични решения.

Как приемате поведението на ПП и ДБ, които казваха, че вторият в изборите задължително следва да подкрепи първия, а сега говорят друго и това обрича съставянето на кабинет?

Очевидно става дума за преследване на частни, партийни, политически, лични интереси от страна на ПП-ДБ, и тотално загърбване на националния интерес, на интереса на гражданите, който е да се състави редовно правителство, което да ни изведе от кризата.

Алчността за власт или други зависимости доминират в ПП-ДБ и тяхната формула – „Или ние, или никой“. Очевидно гражданите не желаят да дадат властта на ПП-ДБ, нямат доверие в тях. Доверието в тях пада на тези избори и ако те сега отново се окажат в позицията на формацията, която бламира един сериозен опит за съставяне на правителство, ако има такъв, то на следващи избори техният резултат ще отиде още по-надолу. Видяхме го в предния парламент – те бламираха опита на ГЕРБ да състави правителство, торпилираха парламента и веднага на тези избори резултатите им се сринаха с повече от 70 000 гласа. Това ги очаква, но за съжаление заради личните им капризи, зависимости и алчност за власт на една партийна котерия, обединена в ПП-ДБ, България ще си играе на избори през ден, обществото ще затъва, за да гледаме самодоволните партийни физиономии на няколко души, които през последните 2 години съсипаха България. Очевидно това ще бъде, ако не надделее разумът и политическият диалог.

Опитът на ИТН няма ли да ги отрезви?

Позицията на ПП-ДБ не е автономна позиция. Това са зависими хора – от задкулисие, от олигарси, от външни фактори на изток. Там трудно може да се говори за трезв анализ. Те са в плен на един политически инфантилизъм, особено това се отнася до ПП, но какво да кажем за ДБ, след като се води по акъла на представителите на този политически инфантилизъм.

Христо Иванов има ли позиция в коалицията?

Христо Иванов, ако има позиция и се чувства самостоятелен лидер в своите решения като политик, сега е времето да го покаже. Вкъщи, в кухнята, така като много от техните родители бяха верни слуги на режима, а мрънкаха под носа си пред тъщата и  после се изкараха активни борци за демокрация, така няма да стане сега. Или са лидери, или са марионетки, трето положение няма.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени