Connect with us

Нюзрум

Демерджиев влезе в обяснителен режим, коментира и списъка с имена на магистрати, прокурори и съдии

Published

on

Позата и ролята на жертва не подхождат нито на главния прокурор, нито на министъра на вътрешните работи, нито на служителите на МВР. Това заяви пред БНР вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той коментира съобщението на Прокуратурата, че при извършени следствени действия в имоти на обвиняеми лица е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.

„Наши служители ежедневно са под заплаха. За голяма част от тях има и оперативна информация, че съществува реална опасност за живота и здравето им. Работата им е такава, че неизбежно води до сблъсък с подземния свят. Имаме протоколи за действие. Не може да всяваме паника. Не е приемливо хората, които са призвани да защитават обществото, да излязат и да кажат, че са жертви“, отбеляза Демерджиев.

Министърът обясни, че не слуша записи.

„Не е коректно да се вадят и показват записи на части. През годините сме виждали такива случаи. Резултатите не бяха положителни и не се стигна до осъдителни присъди“, посочи той.

Иван Демерджиев заяви, че работи като човек, който няма да си тръгне.

„Не защото смятам, че няма да си тръгна, а защото това е правилната позиция. Ако мислиш, че си тръгваш утре, не можеш да направиш нищо съществено. Има много работа в МВР. Готов съм да си тръгна утре, ако се сформира редовен кабинет“, коментира министърът на вътрешните работи.

Демерджиев смята, че в МВР са се справили добре с изборите.

„Дори по-добре, отколкото на предходните. Въпреки че предизвикателствата, пред които бяхме изправени, бяха много повече с връщането на хартиената бюлетина. Предупредих още, когато се гласуваше тази поправка в Изборния кодекс, че ще има повече опити да се манипулира вота. Ние обаче отговорихме подобаващо“,  похвали се той.

Засилена беше оперативната работа, добави министърът.

„151 съдебни производства. Цифрите говорят сами. Те са работени съвместно с Прокуратурата. Не са по неотложност. Малък процент от производствата могат да бъдат прекратени, защото са съгласувани. Очаквам голяма част от тях да завършат с осъдителни съдебни актове“, увери Демерджиев.

Той посочи, че всички партии купуват гласове.

„Не мога да ги наредя като първа и втора“, каза министърът.

Имаше сигнали, че една партия купува за друга, каза още той.

„Очевиден е стремежът да се вкарат в парламента удобни патерици“, смята вътрешният министър.

„Изборите, от гледна точка на ръководеното от мен министерство, бяха честни“, заяви Демерджиев.

„Манипулираният вот достигна до пренебрежимо малки размери и не може да повлияе съществено“, подчерта той.

Имаше протокол за действие при бомбена заплаха от 2013 година, но той не се познаваше от никого, посочи министърът.

„Наложи се да го преработим. Ние не сме вменили никакви задължения на учителите, запазили сме тази част от протокола от 2013 година. МВР поема отговорност и освобождава от такава директорите на училища. Ако оставим те да решават дали да бъдат евакуирани децата, ще бъде сериозно разстроен учебният процес. Протоколът, който приехме, не касае само училищата“, обясни още Демерджиев.

„Ако възникне необходимост, ние сме готови да го преработим за специфичен тип сгради. Внимателно следим летищата“, обясни той.

При получаване на имейл със заплаха за бомба трябва да се подаде сигнал на телефон 112 или в МВР.

„Прави се възможното да се запази имейла. При първоначалния оглед се търсят непознати предмети. През това време пристигат полицейските органи и започват те да проверяват. Децата продължават да учат“, каза още Иван Демерджиев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени