Connect with us

Нюзрум

След обвиненията, Гълъб Донев размаха пръст пред bTV и разкри, че готви шокиращ скок на..

Published

on

Изборите приключиха и протекоха свободно, спокойно и без съществени нарушения. Но партиите в момента са в радиомълчание и не говорят за нарушение в изборния процес. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев тази сутрин в интервю за bTV.

Аз съм готов да напусна този кабинет още от 2-ри август миналата година, когато застъпи служебният кабинет. Всеки служебен кабинет трябва да е готов след изборите да сдаде поста на следващия редовен кабинет.

Разбира се, изборите са тези, които определят бъдещото развитие на държавата ни.

Обяснявам мълчанието на партиите с това, че бяха изненадани от резултатите, които получиха. Това е резултат от кампанията, която водеха, обещанията към избирателите, политиките, които представяха за бъдещото развитие на държавата. Това, което избирателите показаха с този парламент, е политиците да вървят към обединение и търсене на линии, които да ги обединят. Политиците трябва да търсят единството, приоритетите и проблемите, които трябва да решат, за да имаме устойчиво развитие напред в годините, подчерта той.

Advertisement

Организация на изборите

Служебната власт се справи с организацията на изборите, както го направи през октомври 2022 година, въпреки че бяха направени проблеми в законодателството – видеонаблюдението и усложняването на процеса с въвеждането на хартиената бюлетина. Служебният кабинет се справи с предизвикателствата, категоричен бе Донев.

В деня на изборите 2600 устройства не предаваха в реално време. Предстои техническите екипи да изяснят защо повече машини са дали дефекти на тези избори в сравнение с предходните. С въвеждането на хартиената бюлетина се повишиха сигналите за купен вот. Образувани са над 145 досъдебни производства. За тези избори Министерството на вътрешните работи в сътрудничество с прокуратурата пресякоха голяма част от опитите за купен вот, уточни служебният министър-председател.

На въпрос на Златимир Йочев каква оценка би си поставил, Гълъб Донев заяви, че не може сам да го направи.

„Не мога да си поставя оценка. Ще я поставят българските граждани. Но бих казал, че служебното правителство успя да се справи с проблемите, които заварихме.

По отношение на сигналите за купен вот, Гълъб Донев заяви:

Advertisement

Според сигналите всички партии са купували гласове. Това е притеснително, защото те трябва да съблюдават честността на изборите, да убеждават своите избиратели, че купеният вот не решава проблемите. Политиците трябва да са тези, които да стоят като стожер да няма купен и корпоративен вот“.

Партиите са виновниците за това състояние на държавата. Но мога да уверя – държавата не е фалирала. Служебното правителство ръководи и управлява стабилно финансите на държавата. Миналата година нямахме и намалените данъчни ставки сега. Всички ефекти на политиките, които гласуваха политиците, сега се отразяват върху разходите на държавата в пълен мащаб.

Финансовото положение на страната

Това, което министърът на финансите Росица Велкова направи, е да предупреди, че има рискове пред бюджета и финансовата стабилност на държавата. Рисковете пред бюджета трябва да бъдат посочени в докладите. Намирахме се в предизборна кампания, когато излезе докладът. Политическите партии са и виновници за състоянието на държавата, защото през миналата година приеха небалансирани решения за фискалната политика – повече разходи от приходите, коментира Донев.

Държавата не фалира. Служебното правителство ръководи и управлява стабилно финансите. До момента имаме над 20% повишаване на събираемостта от данъци в сравнение с първите три месеца на миналата година, обясни още служебният премиер. И добави:

„Постъпленията от ДДС са по-малко, защото имаме промяна в структурата на износа и вноса. Докато миналата година имахме повече внос, което влече и повече ДДС, в следващите месеци на служебното правителство имаме рекорден износ, което означава, че трябва да връщаме ДДС. Увеличеният износ е добре, защото икономиката работи. Чадър над големи фирми няма. Това са обвинения, които се хвърлят в публичното пространство. НАП и Митниците работят добре – това показват и приходите. Тези обвинения не са сериозни“.

Advertisement

Към 7 април държавната хазна се управлява много добре. Ние сме на дефицит заради политиките, приети през миналата година. С 30% са увеличени разходите, а приходите с 20% – затова излязохме на дефицит от 690 млн. лева през първото тримесечие. Това гласуваха политиците.

До края на април ще внесем и проект за държавен бюджет на България. Ще направим всичко възможно той да бъде с дефицит не повече от 3 %. А това дали политиците ще се заиграят отново с някакви обещания, е въпрос на тяхната отговорност, която ще реализират през гласуването на бюджета в Народното събрание.

Данъците и високите цени

Дали трябва да се вдигат данъци, ще решат политиците. Факт е, че когато имаме завишение на разхода над прихода, трябва да се търсят нови приходоизточници. Вариантите, които има пред партиите, не са много – те са 3-4, от които да изберат.

Следим много добре настроенията и проблемите на българските граждани. Темата за доходите и цените на хранителните продукти са най-важни. Но не само следим.

Още от 2 август миналата година започнахме да водим политика, която да гарантира на първо място сигурността на енергийните доставки – осигурихме газ на най-ниските цени на Европа. Свалихме цените на горивата с над 20%, от миналата година досега. Търсим варианти и за решение на факторите, които водят до тези повишени цени. Затова и започнахме на първо място с природния газ. 

Advertisement

До края на годината са осигурени газовите доставки на цени най-ниски в Европа. Цената и на бензина, и на дизела, са на цени отпреди ковид кризата – това е резултат от качествената работа на колегите, които се занимаваха с този проблем.

Това, което направихме за тези няколко месеца, не беше в плановете на нито едно предходно правителство!

Ще бъде заложено увеличение на заплатите на всички администрации, които не получиха увеличение през 2022 година. Предвиждаме увеличение на пенсиите с 12%, ръст на учителските заплати. Това е нещото, с което не отстъпваме по отношение на политиката по доходите, подчерта той.

Донев определи решението не всички пенсионери да получат добавки за Великден като много трудно.

„Когато се постави една граница, винаги има със стотинка или лев над тази граница, като хора остават недоволни. Към момента това е възможността на бюджета. Трябва да е ясно това, че политиците в 48-ото Народно събрание ограничиха служебното правителство да поема непредвиден разход. Политиците ограничиха тази възможност на служебното правителство да даде великденски добавки на всички пенсионери. Направихме анализ и тези 72 млн. лева, насочени към пенсионерите, са спестени пари от служебното правителство от антиинфлационни мерки“.

Advertisement

„Още от 2 август миналата година започнахме да водим политика, която да гарантира сигурността на енергийните доставки. Свалихме цените на горивата с над 20%. Газовите доставки са осигурени до края на годината и са на най-ските цени за Европа“, заяви Донев и уточни, че изградена необходимата инфраструктура, за да се осъществи диверсификацията.

Влизане в Еврозона и Шенген

Това са основните приоритети на служебното правителство – членство в Еврозоната и в Шенген. По този въпрос подготвяме и закона за еврото, който да бъде внесен веднага, след като имаме работещо народно събрание. В ръцете на депутатите е вече да приемат тези закони, които гарантират членството ни в Еврозоната и в Шенген.

Съгласен съм с думите на президента Румен Радев, че можем да се присъединим към Шенген още през октомври 2023-та – да, това е абсолютно реалистично, стига да се гласуват тези закони от депутатите.

За първите три месеца на тази година имаме безпрецедентен ръст на върнати незаконни мигранти, които са се опитали да преминат. Този ръст е над 45%, категоричен е Донев.

Войната в Украйна

Това, което България изпраща на Украйна, е хуманитарна помощ. Военнотехническата помощ е съгласно решението на Народното събрание от ноември 2022 г. Ние като правителство спазваме решението на Народното събрание. Не мога да кажа конкретика, защото са засекретени. Първите три артикула по необходимост, които Украйна е поискала, са предоставени, но нищо повече от това, което НС е гласувало“, обясни Донев и допълни, че все още не е ремонтирана украинска техника в България.

Advertisement

Не знам как руската страна има информация, че тук се ремонтират хеликоптери Ми, добави Донев, според когото военният конфликт трябва да бъде решен по мирен път.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени