Connect with us

Нюзрум

Голяма драма с последния мандат от Кюстендил, БСП на тръни

Published

on

Много са неизвестностите около четвъртия мандат в 10 МИР-Кюстендил, коментират в местните политически  щабове.

За сигурни се считат по един мандат за ГЕРБ-СДС, ПП-ДП и „Възраждане“. Четвъртият мандат може да е втори за ГЕРБ, да отиде при БСП, или дори при ИТН, съобщава БНР.

10 009 гласа правят един мандат за 10 МИР-Кюстендил, сочат математическите изчисления. След изваждането на 1 826 гласували с „не подкрепям никого“ и на 668 недействитeлни гласове с хартиената бюлетина действителните гласове в избирателния район  са 40 036.

Предварителните пресмятания показват, че ГЕРБ-СДС, като коалицията е първа по резултат в страната с малко над 37%, може да получи и втори мандат в избирателния район. Ако това стане, то в парламента освен бившият вътрешен министър Христо Терзийски в НС влиза и дупничанката Радослава Чеканска, която има един мандат при управлението на ГЕРБ. И която има  2 822 преференциални гласа.

Ако ГЕРБ вземе два мандата, за пръв път в Кюстендил БСП остава без мандат. Теоретично мандат може да получи ИТН, но това е малко вероятно. Разбира се, точното разпределение на мандатите ще се знае до четвъртък.

Активисти на БСП от района обаче отсега коментират, че партийните дела в Кюстендил и в района са в упадък, а прогнозите за участието на БСП в местния вот наесен не са обнадеждаващи.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени