Connect with us

Fake Harvard

Майката на Киро Петков го заряза преди изборите, не искала да живее в държавата, където е и той

Published

on

Майката на Кирил Петков отново е напуснала семейството си в България преди изборите и се е върнала сама в Канада в средата на март, става ясно от публикациите ѝ в личния ѝ фейсбук профил. Пенсионерката Венета прекара у нас повече от половин година, но очевидно животът в чужбина е започнал да ѝ липсва, а скандалите и напрежението преди изборите около сина ѝ са ѝ дотегнали. Макар на другия край на света г-жа Петкова да е далеч от внучките си, носталгията по роднините явно не я мъчи. Откакто се е прибрала в канадския си луксозен дом, бившата библиотекарка се е отдала на безгрижие и приятни пролетни разходки с приятелки.

Преди да се пенсионира, Венета дълги години работеше като шеф на клон на библиотека в градчето Виктория, провинция Британска Колумбия. Заради високото заплащане и стажа в чужда страна тя успяла да вземе рекордно висока пенсия, която харчи единствено за личното си удоволствие.
Последните шест месеца, които изкара в София, са вероятно най-дългият ѝ период в България след окончателното ѝ емигриране извън страната преди цели 28 години. Венета заминава заедно с единствения си син Кирил в Канада, когато той е на 14-годишна възраст, а по това време там вече ги очаквал нейният съпруг Петко. Петков-старши организира канадското си бягство още през 1988 г., като и до днес има спорове как точно е успял да напусне България, тъй като това се случва още по комунистическо време, пише „Ретро“.

Легендата е, че бяга от България, за да иска политическо убежище в Канада с така наречените „кубински полети“ – редовна линия София – Хавана на тогавашния български превозвач авиокомпания „Балкан“ с междинно кацане за зареждане в Канада. При междинното кацане Петков скача от самолета заедно с любовницата си и се предава на канадските власти, като иска политическо убежище, разкри ПИК. След известно време в лагер в Канада Петков се занимава с всякакви дейности. Впоследствие работи по проекти като биолог, след като властите признават образованието му. През това време в България за Кирил Петков се грижат майка му Венета, баба му и дядо му в София на ул. „Цар Иван Шишман“ 18, където в момента той живее с жена си и децата си. През 1993-та майка му Венета иска развод, след като в София се разбира, че баща му е предложил годеж на любовницата, с която са в Канада вече 5-а година. Баща му се връща в България и след дълги увещания „щастливото“ семейство заминава за Канада през 1994-та, каквато е официалната версия.

От 2007 г. насам обаче родителите на лидера на ПП живеят разделени, а бракът и семейните им взаимоотношения са потънали в мъгла. Кирил и татко му Петко се връщат окончателно от Канада у нас още през 2007 г., но Венета не стяга куфарите с тях и взема решение да продължи да живее като емигрантка в чужбина абсолютно сама, на хиляди километри разстояние от мъжа си и единственото си дете. Дори след края на професионалния си стаж тя известно време не искаше да се прибира у нас, макар синът ѝ тогава да бе застанал начело на държавата. Едва в края на миналото лято Венета се върна с еднопосочен билет в България, за да бъде близо до роднините си, но не за дълго. По време на престоя си в столицата тя демонстрира близки отношения със снаха си Линда, с която често се срещаха и прекарваха време по женски. Въпреки че Венета не е участвала активно в грижите около трите си внучки, а всички задължения Линда износила сама върху плещите си, тя не храни лоши чувства към своята свекърва.

Най-четени